Mortsel 5443

Evocatie van het bombardement van 5 april 1943

Een samenwerking van tg Streven, het Mortsels Jeugdtoneel en de toneelgezellen onder de naam: ‘Mortsel Speelt’ 

De stad Mortsel herdenkt elk jaar het bombardement van 5 april 1943. In 2018 is dat 75 jaar geleden. Ter gelegenheid van die verjaardag, wordt de herdenking uitgebreid met een theaterevocatie in het Mark Liebrechtcentrum dat Alex Van Haecke in opdracht van tg Streven schreef en ook zal regisseren.
De bedoeling is dat het zonder meer een groots opgezet theaterevenement wordt. Om de cast van 35 volwassenen en 20 kinderen samen te stellen wordt er dan ook een beroep gedaan op andere Mortselse theatergezelschappen. Wat de kinderen betreft, wordt er samengewerkt met de Academie Woord en de Parkschool.

Het verhaal :
Het verhaal begint op zondag 4 april 1943. Het leven in Mortsel verloopt zo goed en zo kwaad als het in oorlogstijd kan. Raymonke verjaart, in Germaine haar café hangt er ondanks alles een luchtige sfeer en Frans verneemt van zijn Simonne dat ze in verwachting is.
Tegelijkertijd maken de Amerikaanse piloten zich klaar voor hun 50ste missie. Ze hebben de opdracht gekregen morgen “den Erla” in Mortsel te bombarderen en dat terwijl de Duitse piloten zich buigen over de geruchten in dat verband en er zich op voorbereiden.
Dan is het maandag 5 april. Een prachtige lentedag tot… in enkele minuten tijd Mortsel nooit meer zal zijn zoals het was en haar inwoners tot vandaag de impact van dat bijzonder bittere drama ondervinden.

Alex Van Haecke kon de evocatie schrijven en verder ontwikkelen dankzij het boek van Pieter Serrien ‘Tranen Over Mortsel’, het uitgebreide archief ter zake van Bruno Gastmans en de stimulerende commentaren van Mark Van de Looverbosch. Het muzikale drieluik dat Guy Cuyvers voor de jaarlijkse herdenking van 5 april ‘43 schreef, zal de ganse productie omkaderen.

Speeldata :
vrijdag 27 april 2018 om 20u15, zaterdag 28 april 2018 om 20u15, vrijdag 4 mei 2018 om 20u15, zaterdag 5 mei 2018 om 20u15, donderdag 10 mei 2018 om 20u15, vrijdag 11 mei 2018 om 20u15 en zaterdag 12 mei 2018 om 20u15 en zondag 13 mei 2018 om 15u.

Locatie :
Mark Liebrecht Schouwburg – Heilig Kruisstraat Mortsel.

Foto’s (c) Gazet van Hove.