42-ste “Zwijgende Voettocht door het slagveld van de Peene” + Iers muziekfestival

Zaterdag, 28 april 2018, Noordpeene (WHK) “Vlaanderen-in-frankrijk”

Op zaterdag 28 april 2018 heeft in Noordpeene (Vlaanderen in Frankrijk” ) de 42-ste jaarlijkse “Zwijgende Voettocht door het slagveld van de Peene” plaats. Men verzamelt om 14.00u. op het dorpsplein aan de kerk.

Noordpeene ligt in een rustige en groene omgeving, aan de voet van de Casselberg, op 15 km van Poperinge (VL).

* Een volk zonder verleden is een volk zonder toekomst !!!

Iedereen die begaan is met de situatie van onze Vlaamse volksgenoten in de verdrukkende franse éénheidsstaat moet het als zijn/ haar morele plicht aanzien om aan deze voettocht minstens één maal te hebben deelgenomen.

De Slag aan de Peene ( = zijrivier van de Ijzer) – of de 3de slag bij Kassel – die op 11 april 1677 werd geleverd tussen de legers van de Nederlanden onder aanvoering van Willem van Oranje-Nassau en de franse koning Lodewijk XIV, had tot gevolg dat een liefelijk stukje Vlaanderen (dat sindsdien Frans-Vlaanderen of  Vlaanderen in Frankrijk wordt genoemd), door Frankrijk militair werd ingelijfd.

Sedert die tijd is er ter plaatse een Vlaamse Beweging voor meer sociale, economische, culturele en politieke autonomie actief.

veel jong volk wil Vlaams zijn

 

De samenkomst, tevens vertrekpunt van de wandelaars, is afwisselend Noordpeene en Zuidpeene, twee kleine rustige dorpjes op amper 3 km van elkaar gelegen, met op hun grenslijn de Peene-obelisk, die aan de veldslag herinnert. Deze natuurwandeling staat symbool voor de heropleving van het Nederlands en de Vlaamse cultuur in Frankrijk.

Ieder jaar komen  ettelijke volksbewuste Vlamingen en Nederlanders naar deze voettocht afgezakt. Onze Frans-Vlaamse broeders weten dit zeker te waarderen.

De deelneming aan de voettocht kan gevolgd worden door een bezoek aan het nabijgelegen historische vestingstadje Cassel, met zijn vele Vlaamse geschiedkundige gebouwen, de Vlaamse vrije radio Uylenspieghel en de vele Vlaamsgezinde drankgelegenheden in de dorpen in de omgeving. Tijdens het weekeinde van 27, 28 en 29 april gaat er in Cassel het festival van de Ierse muziek door. Voldoende animatie aanwezig !

Kerelshof in Cassel

De “Zwijgende Voettocht van de Peene” is geen betoging.

Er worden geen slogans geroepen, noch spandoeken meegedragen.

(De voettocht heeft tot doel om zoveel mogelijk mensen bijéén te brengen, niet om er zoveel mogelijk af te schrikken. )

We wandelen dus enkel achter de Vlaamse Leeuwevlag en de Heelnederlandse vlag met de kleuren Oranje-wit-blauw. Breng alvast je “Leeuw” en je vele vriend(inn)en mee !

 – Verdere inlichtingen : Karel Appelmans, tel. 0468 / 14 11 53 – 00/ 33/ 618 22 49 57.

Foto’s (c) Gazet van Hove.