Culinair-toeristische voordracht over Umbrië

Hove

vtbKultuur organiseert op vrijdag 8 juni 2018 om 20.00u. in zaal “Casa di Speranza” aan de Kapelstraat 101 in Hove een cultureel-toeristische avond rond de Italiaanse streek Umbrië. Het culinaire wordt zeker niet vergeten.

Umbrië, een regio in centraal-Italië, met groene, zacht glooiende heuvels begroeid met vooral wijn- en olijfgaarden, maar er zijn ook veel akkers met tarwe, suikerbieten, tabak en zonnebloemen. Door de regio loopt de vallei van de rivier de Tiber met het stuwmeer Lago di Corbara. De hoofdstad van de regio is Perugia. Umbrië, ook wel het groene hart van Italië genoemd, heeft een zacht mediterraan klimaat zodat de zomers droog en zonnig zijn en de winters behoorlijk koud en nat kunnen zijn. De oppervlakte van de regio bedraagt 8.456 km² en eind 2013 telde men net 900.000 inwoners. Umbrië wordt gekenmerkt door oude ommuurde heuvelstadjes met steile straatjes die getuigen van een rijke cultuurgeschiedenis.

Wijnbouw

De zacht glooiende heuvels met een goede blootstelling aan de zon, de rijkdom aan rivieren en wateren, het continentale maar zachte klimaat, de bodemstructuur die meestal bestaat uit goede kleiachtige kalksteen zijn ideaal voor een bruisende regionale wijnbouw. Voor rode kwaliteitswijn is vooral de Sangiovese- en de Sagrantino-druif van belang, terwijl witte wijn vooral van Grechetto- en Malvasia-druiven wordt gemaakt.

Verdere inlichtingen bij Patrick De Luca, tel. 0496 / 59.03.43. of Luc Van den Weygaert, tel. 0477 / 93.52.94. – www.vtbkultuur.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove.