Jef Sterckx brengt kunst, cultuur en de wielersport samen

Hove

Kunstenaars zijn er van allerlei slagen, maten en soorten. Gekende, minder-gekende, moderne, klassieke, beroeps, amateurs, schilders, beeldhouwers, musici, enz …

De onderwerpen waarmee ze zich bezig houden zijn ook zeer verscheiden.

In onze gemeente vonden we een kunstenaar met een erg speciale invalshoek : kunst en sport.

Jef Sterckx (°1953, Tielen) woont sedert 1967 in Hove, meer bepaald in het stationsgebouw omdat zijn vader bij de spoorwegen werkte. Jef studeerde aan het VTI van Lier en ging daarna werken bij Agfa-Gevaert in Mortsel. Daarbuiten was hij erg actief. Op 18-jarige leeftijd schreef hij zich in aan de Kunstacademie van Kontich voor zeven lange jaren, nadien volgde hij nog jarenlang cursussen in allerlei kunstvormen aan de academiën van Hove, Antwerpen, Lier, Rumst, Mechelen en Oostende. Vanaf 1994 bezit Jef een eigen atelier aan de Appelkantstraat in Hove. “Hier kunnen mensen vrij komen tekenen en schilderen. Ik maak er enkel mondelinge reclame voor en het zit hier geregeld vol met kunstenaars, ook veel van de Hovese kunstkring De Geelhand.”

Wielrenners

Een specialiteit van Jef Sterckx is de wielersport in de kunst. “Als jonge knaap ging ik vroeger op woensdagnamiddagen voor 5 frank op de wielerbaan van Walem rijden. Ik ben ook een tijdje lid geweest van een wielertoeristenclub in Deurne. Nu specialiseer ik men rond het concept renners. Het is origineel en brengt kunst, cultuur en wielersport samen. Sedert 2014 maak ik ook beelden van renners. Eerst het vooraanzicht en dan het zijaanzicht. Ik word veel gevraagd op wielerevenementen, voor tijdschriften en praatprogramma’s rond de wielersport.”

Jef schildert ook renners op ware grote met houtskool, inkt en verf en verstevigd ze dan met karton. Dan steekt hij ze in een ijzer dat wordt bedekt en snijdt de afbeelding uit. Zo krijgt men een rennerspeloton op ware grootte. Gemiddeld werkt hij vier uur op één renner. “’Mijn peloton’ is een project van driedimensionale sculpturen samengesteld uit wielerhelden van vroeger en nu. Deze levensgrote figuren worden gecreëerd uit verpakkingsmateriaal van racefietsen. Strijdende renners zoals Tom Boonen, Greg Van Avermaet, Rik Van Looy, Jean-Pierre Monseré e.a. passeren de revue.

Met mijn rennerswerken ben ik al heel Vlaanderen rond getrokken en had al ontmoetingen met Herman Van Springel, Tom Steels, Lucien Van Impe, Oliver Naessens. Soms maak ik ook renners op aanvraag zoals Ludo Peeters, Liboton, Rik Van Linden. Deze rennerskunstwerken zijn nog niet verkocht. Vroeger heb ik veel portretten geschilderd en die verkocht ik wel”.

Zijn rennerskunstwerken waren al te bewonderen bij Vélodrome in Antwerpen, in Carrefour de l’arbre, de wielerpiste van Roubaix, wielermusea, fietsevenementen zoals laatst bij de Hovese WTC ‘De Lustige Trappers’.

Dagelijks werk

Jef is iedere dag in zijn atelier te vinden. “Ik ben dag en nacht met de kunst bezig. Soms organiseer ik een tentoonstelling of een open-deur-dag. Volgend jaar ga ik er terug één organiseren over de Ronde. Dan zal ik veel mensen uitnodigen.”

In de tuin van Jef staat een groot betonnen hoofd. “Dit heb ik gemaakt in de academie van Mechelen met cement en mortel. Dit hebben we met tien man in elkaar gestoken, binnenin is het hol.”

Jef is steeds bereid om geïnteresseerden en andere kunstenaars een rondleiding in zijn atelier te geven. Zeker doen ! Uit de confrontatie van ideeën komen straks misschien andere mooie kunstwerken te voorschijn.

Verdere info : www.jefsterckx.bejef.sterckx.art@gmail.com – tel. 0477 / 90.56.71.

 

Foto’s © Gazet van Hove.