MORTSEL – 150ste verjaardag van Lieven Gevaert op een schitterende manier ingezet in de stad Mortsel.
Gisteren was er de knappe vernissage voor genodigden op de opening van de tentoonstelling rond de 150e verjaardag van Lieven Gevaert in de Stad Mortsel. Het is in deze periode inderdaad 150 jaar geleden dat deze getalenteerde en overtuigde Vlaming werd geboren in Antwerpen.

Lieven Gevaert was een ondernemer die vooral heel erg goed was voor zijn werknemers en hun familie. Hij speelde ook een erg belangrijke rol in de vernederlandsing van het bedrijfsleven en het onderwijs. Hij was de oprichter van het Vlaams Handelsverbond en de Ouderbond via welke organisaties hij ijverde voor Nederlandstalig onderwijs in Antwerpen. Hij heeft gans zijn leven initiatieven genomen die respect opeisten voor de Nederlandse taal in ons land. Maar ook voor de vrouwenrechten en de welvaart in onze regio. En hij was uiteraard de man die samen met Armand Segers op 28 juni 1894 de firma L. Gevaert & Cie heeft opgericht wat later Agfa Gevaert werd en een fabriek die nu nog zorgt voor heel wat tewerkstelling in de stad Mortsel en onze regio.

Na de vernissage op de Statielei gingen de bezoekers nadien naar de erg knappe lezing over Lieven Gevaert die doorging in zaal ’t Parkske aan de Edegemsestraat in Mortsel. Deze lezing werd gegeven door journalist Freddie Michiels. Ook uw radio voor de Zuidrand van Antwerpen ging naar deze lezing en had er een fijne babbel met journalist Freddy Michiels. Dit interview kan je beluisteren op onze facebook en website. Vandaag is er nog een bloemenhulde aan het monument van Lieven Gevaert en vanaf deze week kan je ook elke woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 18.00u. terecht voor de wel erg knappe tentoonstelling over Lieven Gevaert in de Statielei 89 in de stad Mortsel. Wij hadden gisteren ook een gezellige babbel over Lieven Gevaert met Mortsels Schepen Ilse Lacante.

Radio Frekwent – www.frekwent.be .