Boechout maakt, als n van de eerste gemeenten in Vlaanderen, speeltuinen en sportterreinen rookvrij.
95% van de Belgen vindt dat kinderen rookvrij moeten kunnen opgroeien en 85% schaart zich achter Generatie Rookvrij.

De gemeente Boechout zet, samen met nog vijf andere pioniersgemeenten, die woorden om in daden. De gemeente maakt hier trouwens al een tijdje werk van. Het Sportpark Sneppenbos, dat in 2016 in gebruik werd genomen, is al rookvrij van in het begin. Dat wil zeggen dat ook supporters niet meer mogen roken langs de zijlijn van het voetbalveld, om maar een voorbeeld te geven. Schepen Willy Van Genechten vindt dat logisch : We willen dat onze jeugd gezond is door hen een paar keer per week te laten voetballen, maar steken langs de zijlijn een sigaret op ? Terwijl we weten dat roken oorzaak nummer 1 is van allerhande kankers en hart- en vaatziekten ? Dat kan er bij mij niet in. Elke week beginnen in Belgi honderden jongeren te roken. Waarom ? Zien roken, doet roken. Dus laat ons allen het goede voorbeeld geven en sigaretten ver van de kinderen verwijderd houden.

Afbeeldingsresultaat voor verboden te roken

Dat dit vraagt om een mentaliteitswijziging, beseft ook de schepen : En toch geloof ik dat het moet lukken. Zoveel jaar geleden dacht ook niemand dat cafs en restaurants ooit rookvrij zouden zijn. En zie, nu kijken we er al van op dat er op een terras wordt gerookt. Het kan dus.

Door het schepencollege van de gemeente Boechout werd de principile beslissing genomen om alle speel- en sportterreinen in de gemeente rookvrij te maken en te voorzien van sensibiliseringsborden. Ook zal de gemeente de eigenaars van andere speel- en sportterreinen in de gemeente oproepen het gezonde voorbeeld te volgen.

Radio Frekwent www.frekwent.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove.