Laarzenpad en hondenliefhebbers, een moeilijke verhouding ?

HOVE – LINT

Waarom worden honden niet meer toegelaten in een deel van het bosen beemdenbad ?

Het Laarzenpad verbindt de Boshoek met de Luitersheide in Lint. Waar eerst geen doorgang was, is nu iedereen welkom. Dat priv-eigenaars toegang over hun grond geven, verdient zeker respect. Er werd van de wandelaars dan ook verwacht dat ze dat toonden en zich aan de volgende regels hielden : blijf op het aangeduide traject, wees voorzichtig voor het vee in de weide, laat geen afval achter, beschadig geen gewassen, groenten of fruit en honden blijven aangelijnd. De laatste regel is niet onbelangrijk : honden kunnen immers ziekten overdragen die het vee ernstige schade toebrengen.

Regelmatig stellen de eigenaars van de gronden aan het Laarzenpad vast dat honden loslopen. Dit is nefast voor de kippen in de tuin van de eigenaar aan het einde van het pad en voor het wild in het bos. Daarom heeft het schepencollege de beslissing genomen dat honden er niet meer worden toegelaten. Aangelijnd of niet : honden kunnen niet meer mee op wandeling via deze trage weg.

Waarom ? Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich dicht tegen de grond af. Denk maar aan broedende weidevogels, hazen en reen. Onweerstaanbaar voor een hond. Hij jaagt ze op, de dieren raken gekwetst, lopen zich te pletter of de hond krijgt ze te pakken. Tijdens de trek komen watervogels even uitrusten op een waterplas om hun krachten te hernieuwen. Bij verstoring door hond of mens verliezen ze enorm veel energie, wat het verschil tussen leven en dood kan betekenen. Toch blijkt de natuur voor veel wandelaars nog altijd de ideale plek om hun hond uit te laten. Ideaal voor hen, maar niet echt voor de natuurlijke bewoners.

Omdat het Laarzenpad door kwetsbare en gevoelige natuur loopt, is er besloten om de honden te weren. Hove heeft verschillende plaatsen voorzien waar je je hond naar hartenlust kan laten ravotten en rondrennen. Hiervoor heeft de gemeente hondenlosloopzones gecreerd in het gemeentelijk park en in het landschapspark Frijthout. Let op : deze zones bevinden zich binnen een omheining. Elders in deze parken en in de rest van het grondgebied van Hove moeten honden worden aangelijnd !

Foto’ s (c) Gazet van Hove.