Bescherm ook tijdens je vakantie je woning om inbraken te voorkomen

De zomervakantie staat weer voor de deur en er vertrekken veel mensen op een deugddoende vakantie, al dan niet naar het buitenland. Je moet weten dat dit meer werk betekent voor criminelen, inbrekers nemen dan namelijk geen vakantie. Zij gaan op zoek naar leegstaande en slecht beveiligde woningen.

De lokale politie HEKLA bindt het hele jaar door de strijd aan tegen woninginbraken. Er patrouilleren dagelijks meerdere ploegen om diefstal in woningen te voorkomen.

Welke maatregelen kan je nemen voor je op vakantie vertrekt? 

  • Laat nooit op sociale media, zoals Facebook of Twitter, weten wanneer je uit huis bent.
  • Sociale controle is erg belangrijk, laat je vertrouwde buren weten dat je op vakantie vertrekt. Zij kunnen dan een oogje in het zeil houden en het nummer 101 bellen bij verdachte situaties.
  • Geef je woning een bewoonde indruk door bijvoorbeeld aan een familielid of buur te vragen om de brievenbus leeg te maken, de rolluiken op te trekken en af te laten, gordijnen open en toe te doen,…
  • Laat af en toe een lampje branden, dit kan door het gebruik van een tijdschakelaar of een buur die dit aan en uit komt doen.
  • Maak eventueel een lijst van waardevolle voorwerpen met foto’s, serienummer en beschrijving.

Op www.politiehekla.be staat op de preventiepagina ‘Diefstal in woningen’ de handige brochure ‘Veilig wonen in HEKLA’, waarin tal van tips staan om je woning beter te beveiligen.

Niet vergeten dat je ook gratis een afwezigheidstoezicht kan aanvragen. De HEKLA-patrouilles bezoeken je woning en controleren of alles in orde is. Bij onregelmatigheden contacteren ze jouw vertrouwenspersoon. Je kan dit afwezigheidstoezicht aanvragen via www.police-on-web.be of door een aanvraagformulier in te vullen in één van de wijkkantoren.

Ook de diefstalpreventieadviseurs staan je graag gratis te woord met diefstalpreventief advies (DPA) en komen naar je toe. Ter plaatse kunnen zij de zwakke plekken van je woning ontdekken en je de juiste informatie geven hoe je je huis beter kan beveiligen om het risico op inbraak te verkleinen en eventuele schade te beperken. In elke HEKLA-gemeente zijn er medewerkers die speciaal opgeleid zijn om deze kwalitatieve dienstverlening aan te bieden. Je kan een afspraak maken via mail naar preventie@politiehekla.be of telefoon naar het algemeen nummer : 03 / 444 00 00.