Het hemelwaterplan bevat een inventaris van alle waterlopen en grachtjes die er op het grondgebied van Kontich aanwezig zijn, alsook richtlijnen met een actieplan waar en op welke wijze het water te bufferen, af te voeren, enz wanneer een bepaalde wijk wordt aangepakt.

Het plan bevat een lijst van grachten die beter in beheer zouden genomen worden door de gemeente om tot een nvormig en coherent beheer van de waterloop te komen. Vooraleer zij definitief grachten van algemeen belang kunnen worden, dienen ze aan een openbaar onderzoek onderworpen. In het hemelwaterplan is de motivatie toegevoegd waarom ze beter grachten van algemeen belang zouden worden.

Tenslotte worden ook zones vastgelegd in het buitengebied waar bij voorkeur ruimte moet vrijhouden voor waterbuffering om zo onze waterlopen te ontlasten bij zware en meer frequente regenbuien. Met de aanleg van deze waterretentiezones kan wateroverlast in de woonkernen in de toekomst gevoelig aangepakt worden. Voor verschillende van deze bufferzones worden momenteel al uitvoeringsplannen opgemaakt en vergunningen aangevraagd. De verwachting is dat de eerste verwezenlijkingen reeds eind 2018 en in 2019 gaan gebeuren.

Foto’s (c) Gazet van Hove.