door Tom Lallemand – www.sceptr.net .

Een ruime meerderheid van de Vlamingen pleit voor meer grenscontroles, buiten en binnen Europa. Dat blijkt uit een peiling van het Nieuwsblad. Daaruit blijkt onder meer ook dat 2/3 van de Vlamingen tevreden is met het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en dat de overgrote meerderheid van de Vlamingen vindt dat economische migranten hier niet welkom zijn.

De laatste weken was er in Europa veel te doen over mogelijke opvangcentra voor vluchtelingen of zogenaamde safe zones buiten Europa.Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) pleitte op de Europese top twee weken geleden voor een nieuwe aanpak waarbij illegale migranten worden tegengehouden en teruggestuurd naar Afrika. Het idee werd afgeschoten, maar intussen zou een plan voor een opvangcentrum buiten de EU toch op tafel liggen.

Meer grenscontroles

Uit een peiling van het Nieuwsblad blijkt dat de overgrote meerderheid van de Vlamingen het eens is met die aanpak en het beleid van staatssecretaris Francken. Slechts 20% van de Vlamingen is het oneens met de stelling dat vluchtelingen zouden moeten tegengehouden worden voor ze de Europese grens bereiken. Ruim 66% van de ondervraagde Vlamingen beoordeelde het werk van staatssecretaris Francken positief.

Daarnaast blijkt dat Vlamingen massaal pleiten voor meer grenscontroles- en bewaking. Bijna 75% van de Vlamingen vindt dat Europa meer moet investeren in grenscontroles en meer dan 55% vindt dat er opnieuw grenscontroles zouden moeten komen binnen de Europese Unie zelf. Maar de meerheid pleit dus er dus voor om vluchtelingen in de eerste plaats buiten het Europese grondgebied tegen te houden.

Ook de strijd tegen illegale bootmigratie en mensensmokkel houdt de Vlaming bezig. Ngos die op een georganiseerde manier migranten die door mensensmokkelaars in de zee gegooid worden uit de zee redden, maken de crisis alleen maar erger, klinkt het. Minder dan 30% is het daar mee oneens. Meer dan 56% vindt dat wie illegaal Europa binnenkort, elk recht op asiel in Europa zou moeten verliezen.

Economische migranten zijn hier niet welkom, vindt een ruime meerderheid. Slechts 17,5% vindt dat Belgie economische migranten moet verwelkomen. Vluchtelingen worden in Belgie genoeg opgevangen, klinkt het. Minder dan 15% vindt dat Belgie meer vluchtelingen zou moeten opvangen.

Foto’s (c) Gazet van Hove.