Op de gemeenteraad van 18 juni jl. beslisten de raadsleden over de overstap van Water-Link naar Pidpa. Dat wil zeggen dat de inwoners van Kontich-Centrum en Kontich-Kazerne vanaf 1 januari 2019 niet langer een drinkwaterfactuur zullen krijgen van Water-Link, maar van Pidpa. In Waarloos levert Pidpa sinds jaar en dag reeds het drinkwater.

Schepen van Openbare Werken, Willem Wevers (N-VA) : “Deze overstap biedt niets dan voordelen. De waterfactuur van de Kontichnaar zal met bijna 10% dalen en dat is meteen de belangrijkste reden dat we graag willen overstappen. De overstap verloopt voor iedereen automatisch. Het enige verschil is de naam van het bedrijf en de lagere factuur. Zelfs het geleverde water blijft, ook van smaak, exact hetzelfde dan vandaag.”

De mogelijkheid om over te stappen werd enkele weken geleden goedgekeurd in het Vlaams Parlement. Dit kan echter enkel als de 2 watermaatschappijen en de gemeente hierover akkoord zijn. De watermaatschappijen hebben beide hun akkoord gegeven en de gemeenteraad keurde deze overstap nu ook goed zodat het een feit is.

Enkel voordeel

Ook de gemeentefinancin zelf gaan er goed op vooruit. De verkoop van de aandelen van Water-Link levert 636.000 euro op, terwijl de aankoop van Pidpa-aandelen minder dan 500 euro zal kosten. Ook het verschil in uitkeringen aan de gemeente zal bij de overstap in 1 keer vergoed worden door Pidpa. Dat wil zeggen dat in januari 2019 welgeteld 755.000 euro extra op de rekening van de gemeente wordt gestort, terwijl dat bedrag normaal gespreid over 7 jaar uitbetaald zou worden.
Schepen Wevers : “Volgende legislatuur begint dus met een onverwachte meevaller van 1,3 miljoen. Dat moet ons toelaten om nog meer te investeren in onze gemeente en haar inwoners, en de gemeenteschuld verder af te bouwen zonder de belastingen te verhogen.”

Foto’s (c) Gazet van Hove.