Hovese gesprekken (2) : Luc Vuylsteke de Laps

Luc Vuylsteke de Laps (°1955) studeerde voor apotheker. Hij was burgemeester van Hove van 1989 tot 2012. Beroepsmatig is hij kabinetschef van de twee Antwerpse provinciale gedeputeerden voor CD&V.

Gaat u komende vakantie op reis ? Waarheen ? Wat doet u er ? Culinaire ?

Ja, twee weken naar de Ardennen om er o.a. te fietsen. Aan mijn lichaamsconditie werken. Culinair zullen we er wel bepaalde zaken uitproberen.

Leest u veel ? Wat ?

Niet zo heel veel, eerder fictie. Op het weekblad Knack hebben we al jarenlang een abonnement.

Welke drie boeken hebben de meeste invloed op u uitgeoefend.

Ten eerste mijn trouwboek ! Dit heeft het meeste impact op mij gehad. Daarnaast een boek uit mijn humaniora “L’ Etranger” van Albert Camus. Een verhaal van vervreemding. Verder nog “De heerser” van Machiavelli. Over machtsuitoefening.

Hebt u een grote bibliotheek ?

Ja, mijn echtgenote is lid van de plaatselijke bib en brengt vele boeken mee naar huis voor enkele weken. Van reisgidsen over referentiewerken. Mijn bibliotheek bestaat uit honderden titels.

Doet u iets bijzonders voor het (leef)milieu ?

Mijn laatste auto is bewust een op benzine geworden. Ik heb voorheen 30 jaar met een diesel gereden. Verder verhaksel ik geregeld in mijn tuin.

Praat u wel eens tegen uw huisdier(en) ?

Als huisdieren heb ik vissen. Een echt gesprek kan je er niet mee aangaan.

Wat is uw grootste prestatie ?

Vijf keer de Mont Ventoux beklommen met de fiets over vijf jaar gespreid.

Wat zou u in uw leven nog willen presteren ?

Nog eens de Mont Ventoux oprijden. Op politiek vlak met Fan van Hove een come-back realiseren. Terug mee in het gemeentebestuur geraken.

Doet u iets speciaals voor uw gezondheid ?

Fietsen, voor alle kleine verplaatsingen. Verder spinning en in de Ardennen ritten rijden met klimkilometers.

Zou u honderd jaar willen worden ?

Dit is niet mijn doel. Maar als het kan in een redelijke levenskwaliteit.

Wat hebt u geleerd in het leven ?

Polyvalentie en flexibiliteit is één van de belangrijkste eigenschappen van een mens, belangrijker dan diploma’s of studies. De capaciteit om zich aan wisselende omstandigheden aan te passen.

Welk is het mooiste plekje van Hove ?

Landschapspark Frijthout. We hebben dit vroeger reeds gevrijwaard van verdere bebouwing. De plek is prachtig. We hebben het gered.

Welk plekje moet er in Hove dringend verbeterd worden ?

De stationsomgeving. Het gebouw kan een opfrisbeurt sterk gebruiken alsook de ballustrade naar beneden. Het is eigendom van de NMBS. Het bestuur zou moeten inzetten op de herwaardering van deze site. We zijn tevreden dat het behouden is gebleven. Het investeren in de stationsparking was belangrijk.

Foto’s (c) Gazet van Hove.