Kleinste brouwerij van het land brouwt het bitterste bier van het land

HOVE

Microbrouwerij De Keukenbrouwers uit Hove bestaat 1 jaar. In het eerste jaar slaagden Koen en Jan erin 12 verschillende bieren te brouwen die zeer gesmaakt worden door de steeds groter wordende groep van craftbier liefhebbers.

P1020777

Micro mag je letterlijk nemen want de brouwerij meet 3 op 6 meter ( een container) en alles wordt met de hand gebrouwen en gebotteld.

Afgelopen vrijdag lanceerden ze in taverne Bahnhove (oude spoorwegstation van Hove) : “Hip Hop Extreme IPA”, het bitterste bier van België met een bitterheid van 170 IBU. IBU is de International Bitterness Unit en geeft aan hoe bitter een bier is. Een pils bier heeft een bitterheid van slechts 20 IBU.

P1020788

Onze bieren hadden tot hiertoe vaak een bitterheid van rond de 60 maar voor de gelegenheid gaan we eens over de top. Bier maak je bitter door hop mee te koken tijdens het brouwen. Voor onze Extreme IPA gebruiken we 24 gram hop per liter. De hop is niet enkel toegevoegd bij de start van het koken, maar ook op het einde en tijdens het vergisten, dryhopping genoemd. Dit maakt dat het bier niet enkel extreem bitter is, maar ook een echte smaakbom met veel aroma’s. Commerciële bieren hebben vaak een zeer vlakke smaakt die zeker niet te bitter of zelf eerder zoet is. Zo bereikt men de meeste mensen en het is goedkoper om te maken want hop is tegenwoordig duur” aldus Koen.

Craftbierbrouwers gaan voor echtheid, brouwen hun bieren zelf en zoeken vaak de grenzen op in de verschillende stijlen. We kenden al de bitterheid van een IPA maar nu gaan ze er iets over. De Keukenbrouwers hebben ook geen geheimen, ze delen al hun recepten op de website en via een webcam kan je in de brouwerij kijken.

P1020786

Weer nieuw bier op komst !

Binnen enkele weken lanceren ze terug een nieuw bier dat van dichtbij ‘iets’ te maken heeft met het Hovese gemeentehuis … Wat zou dit kunnen zijn ? Een dronken burgemeester, schepenen of gemeenteraadsleden ? …Het gaat nog lekker en leuk worden rondom het gemeentehuis van Hove …

Wil je dit bier proeven kom dan naar de opendeurdag van de brouwerij op zondag 26 juni e.k.

P1020785

Koen Van den Heuvel

“De Keukenbrouwers” VOF

Jan Frans Gellyncklaan,  172

2540             Hove

Tel. : 0474 / 39 83 72.

www.dekeukenbrouwers.be

www.facebook.com/brouwer

 

Foto’s © Gazet van Hove

artikel reeds verschenen op 2 mei 2016