Op 14 september 2018 organiseert het LEMMA-project (Universiteit Gent) in samenwerking met het Nederlands/Vlaams Platform Taalbeleid Hoger Onderwijs een studiedag rond Engels als onderwijstaal in het hoger onderwijs.

Verengelsing van het hoger onderwijs blijft de gemoederen beroeren. Het Nederlands/Vlaams Platform Taalbeleid Hoger Onderwijs objectiveert samen met de Lemma Onderzoeksgroep van de Universiteit Gent tijdens dit colloquium een aantal feiten, veronderstellingen en vermoedens rond vragen zoals ‘Vergeet je sneller wat je hebt geleerd in een tweede taal ?’, ‘Is het examen moeilijker wanneer het handboek voor de les in het Engels is maar het examen in het Nederlands ?’ en ‘Moet de wetgeving rond de voertaal in het hoger onderwijs aangepast worden ?’.

In de voormiddag presenteren onderzoekers een fact check over argumenten voor en tegen verengelsing. Twee centrale sprekers omhelzen de lunch. De dag eindigt met twee visies, elk vanuit een ander kader, en een debat met onderzoekers en politici.

Voorlopig programma

09:30 Onthaal met koffie en thee
10:00 Welkomstwoord door prof. dr. Ann Buysse
10:15 Stand van zaken in Vlaanderen en Nederland: hoeveel Engels wordt er gebruikt en wat zegt de wet?
10:45

 

 

Fact checks over Engels in het hoger onderwijs (nog niet alles bevestigd of gekend)

  • “Studenten/docenten ervaren Engels als een probleem”
  • “Het Steenkolenengels van docenten is problematisch”
  • “Alle jongeren kennen goed Engels”
12:00 Taalregimes in het onderwijs door prof. dr. Jan Blommaert (UGent en Tilburg University)
12:30 Lunchpauze
13:15 Een kernvraag: welke cognitieve effecten heeft het Engels op studenten? Wetenschappelijk onderzoek voorgesteld prof. dr. Rob Hartsuiker (UGent)
14:30 Engels als onderwijstaal, de voor- en nadelen vanuit twee perspectieven door prof. dr. Annette De Groot (Universiteit van Amsterdam) en Frederik De Decker (UGent)
15:00 Debat met onderzoekers en politici
16:00 Slotwoord door Pieterjan Bonne (Nederlands/Vlaams Platform)
16:15 Borrel en netwerkmoment
Heel-Nederlandse vlag

Praktisch

 Inschrijvingsprijs : € 50 – € 30 voor studenten.