Werken aan fietsostrade Antwerpen-Lier gestart

Mortsel- Boechout

De provincie startte enkele dagen geleden met de werken aan de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier tussen Mortsel en Boechout. Dit ter hoogte van de installaties van baseballclub Mortsel Stars in het Sportlandschap. De nieuwe fietsverbinding heeft een lengte van 3,7 kilometer en moet klaar zijn tegen eind 2019. Een fietstochtje tussen Mortsel en Boechout wordt zo 600 meter korter.

Provinciaal Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) : ‘Het project start aan de Vosstraat – op de grens Deurne-Mortsel – en loopt langs de luchthaven richting Boechout. Op de grens Boechout-Mortsel wordt er een fietsbrug in kunststof over de sporen gelegd. We hebben gekozen voor dit materiaal omdat het minder onderhoud vraagt. De brug zal aansluiten op de Victor Heylenlei, die meteen een fietsstraat wordt. Op de Oude Steenweg verleggen we het fietspad naar de zijde waar het aansluit op de al aangelegde fietsostrade, waardoor fietsers geen twee keer moeten oversteken. Vroeger waren de fietsostrades drie meter breed maar omdat ze zo populair zijn – de fietsostrade Antwerpen-Mechelen telt op piekmomenten 6.000 fietsers per dag – kiezen we hier voor een comfortabele 4,5 meter in roodbruine asfalt. Voor de fietser betekent dit een vlottere maar vooral een veiligere route met maar liefst elf kruisingen minder, wat een enorme tijdswinst zal opleveren.”

Mortsels burgemeester Erik Broeckx (N-VA) : ‘Dit is goed nieuws voor onze inwoners. We zetten hard in op fietsers en een goede infrastructuur is daarbij niet weg te denken.’

De provincie investeert in dit project ruim negen miljoen euro.

Luk Lemmens : ‘Voor de bouw van de brug over de sporen op de grens van Boechout en Mortsel ontvangen wij via het EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) – fonds maximaal 832 000 euro subsidies. De fietsbrug is namelijk belangrijk voor de regionale en economische ontwikkeling omdat ze meer mensen op de fiets zet voor functionele verplaatsingen. De gemeente Boechout en distributiecentrum Water-link, in samenwerking met Aquafin, investeren voor respectievelijk 418.000 en 260.000 euro. Van de Vlaamse Overheid ontvangen we drie miljoen euro.’

Na het rooien van bomen en verwijderen van andere obstakels start de aannemer onder meer met de bouw van keerwanden langs de parking luchthaven. Projectmanager Wim Berghmans van Aquafin : ‘Meer dan wat lokale verkeershinder zullen de werken niet met zich meebrengen. Wij maken er meteen gebruik van om in de Victor Heylenlei een nieuw gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen.’ Die werken vinden plaats van mei tot augustus. Gedurende de daaropvolgende twee maanden volgt dan de her-aanleg van de Oude Steenweg. Indien alles vlot verloopt fiets je eind volgend jaar vlot van de luchthaven in Deurne tot aan de Ernest Claeslaan in Lier.

Vanuit de Pallieterstad zal je naar Antwerpen (F11), Mechelen via Lint (F16 en F1), Aarschot (F104), Herentals (F13) en Boom (F16) kunnen fietsen. De F11 Antwerpen-Lier wordt twaalf kilometer lang. Op een halfuurtje fiets je dan van Antwerpen naar Lier.

Radio Zuidrand FM 105.1 – www.radiozuidrand.be .

Foto’s © Gazet van Hove.