De selectieve verontwaardiging van onze pers

Door Nick Mertens www.doorbraak.be .

Selectieve verontwaardiging is deel geworden van onze pers.

coverfoto : Peter Mertens, trotse communist

Selectieve verontwaardiging

Stel : in een debat met de Antwerpse kopstukken op het VTM Nieuws laatBart De Wevereen kier open voor een eventueel bestuur met het Vlaams Belang. Hij zegt daarbij zaken zoals Ik sluit het Vlaams Belang absoluut niet uit. en Ik kijk soms met grote ogen naar bepaalde standpunten van het Vlaams Belang, maar wil de partij niet bij voorbaat uitsluiten in de mate dat ze wil aansluiten bij een democratisch programma.

bij menig journalist zou de stoom uit hun oren komen

Wat zou er gebeuren denk je ? Juist,bij menig journalist zou de stoom uit hun oren komenen bepaalde senior writers zouden met veel overgave in hun pen kruipen. Zij staan immers steeds tot uw dienst !

Maar wanneer lijsttrekkersJinnih Beels(sp.a) en Wouter Van Besien (Groen) dit over de PVDA in Antwerpen zeggen, veroorzaakt het nog niet de minste rimpeling. Extreemrechts is voor ons journaille de baarlijke duivel, extreemlinks een ongevaarlijke knuffelbeer.

Communist is geen scheldwoord

PVDA-voorzitter Peter Mertens ziet zichzelf nochtans als een communist. Ik noem mij communist in de nobele betekenis van het woord, liet hij daarover eens optekenen. Of nog een citaat, uit de mond van Mieke Van Hoorde (PVDA Brugge) : Communist is geen scheldwoord.

Venezolaanse vertegenwoordigers in Antwerpen

Het feest van de solidariteit, het zal wel zijn

Op Manifiesta, het festival van de PVDA, tekende er dit weekend zelfs een ambtenaar van het Venezolaanse regime present. Venezuela, het land dat in elkaar valt als een kaartenhuisje. Hyperinflatie leidt tot armoede en een enorm voedseltekort. 90 procent van de bevolking leeft in armoede terwijl 60 procent toegeeft dat ze wakker worden met honger omdat ze de middelen niet hebben om eten te kopen. 2,3 miljoen mensen zijn het land ontvlucht, dat is ongeveer 7 procent van de hele bevolking, een in Latijns-Amerika nog nooit eerder geziene migratie.Het feest van de solidariteit, het zal wel zijn

Maar zowel sp.a als Groen willen dus samenwerken met communisten. Een ideologie die ondertussen bekend staat voor het schenden van mensenrechten, geweld, censuur, dictatoriale trekjes, armoede en miljoenen doden (94 miljoen, te lezen in Le Livre noir du communisme : Crimes, terreur, rpression).

Maar bij onze journalisten lokt dit weinig of geen reactie of ongeloof uit. Want het gaat om sp.a en Groen, niet om N-VA. En de voorzitters heten Crombez en Almaci, en niet De Wever.

Wees consequent

leken voorstander van een academische vergeetput

Neen, dan was er heel wat meer ophef over Schild & Vrienden. De extreemrechtse beweging van Dries Van Langenhove. Bladzijden zijn hierover vol geschreven. En vooral over het feit dat N-VA mee verantwoordelijk is. Naast journalisten waren er ook academici die bijna over elkaar vielen om als eerste met de vinger naar N-VA te wijzen. UGent rector Rik Van de Walle en UGent politicoloogCarl Devosvergaten zelfs even dat onderwijs een mensenrecht is enleken voorstander van een academische vergeetput. Over academici en het snoeren van de mond van andersdenkenden, ook op de campussen zelf, is ook al veel gezegd en geschreven, voornamelijk in de VS, maar dat is misschien eens stof voor een andere stukje.

Begrijp me niet verkeerd, het racisme van Schild & Vrienden is verwerpelijk en we moeten dit unisono luid en duidelijk verwerpen, maar als je extreemrechts veroordeeld en uitspuwt, dan moet je consequent zijn en ook streng zijn voor extreemlinks.

Als het maar geen N-VAer wordt

En die consequentie, wel, die is bij veel journalisten haast volledig afwezig. Selectieve verontwaardiging is deel geworden van onze pers.

Zo tweette Knack journalist Jago Kosolosky hetvolgende :

Jago Kosolosky@Jago_Kosolosky

‘Waarom geen Pano over Comac’ is natuurlijk niet meer dan een poging tot afleiding, maar toch : wat voor ranzigheid daar ook zou kunnen opduiken, banden met de grootste partij van Vlaanderen die zowel in de federale als VL regering zit lijken me daar niet boven te zullen komen.

4:36 PM – Sep 8, 2018

Het gaat voor sommige journalisten dus niet meer om de ranzigheid of verwerpelijkheid, maar vooral om de banden met de N-VA.

Je zou haast durven stellen dat bij de Amerikanen het de Russen waren die de verkiezingen wilden benvloeden, en dat het bij ons gewoon de pers is.

hulde aan een massamoordenaar !

Journalistieke eenheidsworst

Hetpense uniquebij onze journalisten is dus een probleem. Want onze pers doet niet meer wat ze moeten doen, namelijk op een objectieve manier de lezer informeren opdat deze dan op zijn beurt zelf een mening kan vormen.

Veel van onze journalisten kunnen zich gewoon niet meer openstellen voor een mening die afwijkt van de hunne. In eendebatop 10 oktober 2017 tussen Jol De Ceulaer en Sam van Rooy over de vrijheid van meningsuiting en of die al dan niet onder druk staat geeft de senior writer van De Morgen zelfs toe dat er een probleem is met de journalistenopleiding.

Maar ondertussen krijgt de lezer dus wel (subjectieve) eenheidsworst voorgeschoteld.

PVDA-afvaardiging bij Agfa-Gevaert

Maar hoe zit dat met de persvrijheid ?

Er wordt vaak gesteld dat sommige moslims de vrijheid van godsdienst misbruiken om via deze manier te willen komen tot de afbraak van onze democratie/ samenleving. Of dat de vakbondsvrijheid regelmatig wordt misbruikt om nog maar eens te staken. Ik ga nu een gewaagde redenering doen waarvoor ik door velen waarschijnlijk publiek zal afgemaakt worden. Maar hoe zit dat met de persvrijheid ?Bestaat het risico dat linkse journalisten deze vrijheid durven misbruiken om verkiezingen te benvloeden en/of de lezer niet volledig objectief te informeren ?

Ik krijg de gedachte niet uit mijn hoofd : voor het slapengaan bidt een gelovige tot God en de journalist, die zingt de Internationale.

NICK MERTENS

Nick Mertens (1982) is rechtspracticus die de Belgische en Amerikaanse politiek op de voet volgt. Hij is athest. Zijn passies zijn politiek, boeken en de Verenigde Staten.