HOVE

Landschapspark Frijhout bleek de afgelopen hete zomer een ware verademing. Ondanks de extreme droogte en de bijbehorende schade aan de jonge aanplantingen kan er nu al een positieve balans worden opgemaakt op het vlak van de fauna en flora. In het beheersplan is één van de doelstellingen dat de biodiversiteit en de natuurwaarde in het gebied toeneemt. Door het inzaaien van gras en bloemenmengsels is er al een sterke toename waargenomen van solitaire bijen, hommels en vlinders die samen met de bijen van de Frijthout-imkers zorgen voor een goed evenwicht wat betreft bestuiving en verdere natuurlijke ontwikkelingen. Ook de waarnemingen van vogels in het gebied geven aan dat er sterke vooruitgang werd gemaakt. Zo werd de kieviet er al gespot en is aan het water van het bufferbekken de reiger een veel geziene gast. Het gebied is ondertussen ook een belangrijk foerageergebied geworden voor vleermuizen vanuit het fort van Mortsel. De mooie foto’s geven een kleine impressie van de rijkdom van het gebied. Ze werden ter beschikking gesteld door Anne d’Hooge.


Dit najaar zullen de door de droogte afgestorven aanplantingen worden vervangen en wordt de speeldernis aangeplant met streekeigen beplantingen. Ook jij kan de natuur in je tuin brengen door mee streekeigen planten aan te planten met de actie Behaag Hove natuurlijk . Vanaf 2019 start het beheersplan en zullen verschillende partners instaan voor het beheer van het Frijthout : de gemeente Hove, het Kempens Landschap, de Provincie Antwerpen, Natuurpunt en vrijwilligers.

Respectvol gebruik

Wandelaars en fietsers maken met respect voor elkaar en de natuur veelvuldig gebruik van de verschillende aangepaste wegen door het gebied. Er werden zitbanken geplaatst en omwille van het succes ervan zullen in de toekomst nog enkele rustpunten worden toegevoegd. Het succes heeft ook negatieve gevolgen wat betreft het zwerfvuil in het gebied, terwijl er aan elke toegang en bij elke hondenloopzone vuilbakjes zijn voorzien. Een aantal hondeneigenaars houdt zich jammer genoeg niet aan de regels en houdt hun honden niet aan de leiband, waardoor klein wild zoals hazen, wilde konijnen, fazanten en grond-broedende vogels worden opgejaagd en zich niet kunnen handhaven. De honden treft geen schuld, maar het zijn de baasjes die een overtreding maken en lak hebben aan de natuurwaarde van het gebied en zelfs hun hond uitlaten in de speelzone voor jongeren, met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn er ook al veel hondenbezitters die gebruik maken van de twee honden-loopzones in het gebied. Zij verdienen een pluim !

Laten we samen zorg dragen voor het Landschapspark Frijthout, waar we samen met de Koude Beek kunnen herbronnen.

Foto’s (c) Gazet van Hove.