Zaterdagmorgen 22 september jl. verzamelden een zestigtal Vlaamsgezinden in het Vlaams Huis van Brussel aan de Drukpersstraat 20 (achter Vlaams parlement) voor de viering van het twintigjarig bestaan van het instituut.

In 1998 besloten een zestigtal Vlamingen binnen en buiten Brussel hun inspanningen en financiële mogelijkheden te bundelen om een Vlaams Huis in eigen beheer te stichten in Brussel. Al 20 jaar kunnen Vlamingen uit alle einders mekaar ontmoeten in onze hoofdstad. Vaak ook vinden zij er vrienden uit andere gewesten.

Het Vlaams Huis is eigenbom van de N.V. Immovlah (Immo Vlaams Huis) en wordt uitgebaat door Meervoud vzw, uitgever van het gelijknamige maandblad.

In het Vlaams Huis Brussel hebben tientallen Vlaamsgezinde organisaties hun maatschappelijke zetel of houden er hun vergaderingen. Partijpolitiek is het Vlaams Huis neutraal, maar gelet op de nabijheid van het Vlaams Parlement en het federaal parlement, komt men er geregeld politici in de bar tegen. Meestal van de V-partijen …

Programma

Eerst hield dr. Joost Rampelberg, voorzitter NV Immovlah, de ontvangsttoespraak en ging dieper in op het ontstaan van het Vlaams Huis Brussel. Oorspronkelijk was Jan Peumans, voorzitter Vlaams Parlement, voorzien als gastspreker, maar hij moest verzaken omdat hij werd opgehouden op een luchthaven in Duitsland. Vlaams volksvertegenwoordiger Karl Van Louwe trad dan op als plaatsvervanger. Als Brusselse Vlaming ging hij in zijn voordracht dieper in op de positie van de Vlamingen in Brussel en de positie van het Nederlands. Nadien was er een toespraak van Bernard Daelemans, hoofdredacteur van Meervoud die een aantal anekdotes uit de werking van 20 jaar Vlaams Huis aanhaalde.

Als afsluiter was er de receptie met het terugzien van vele oude bekenden. Er waren vertegenwoordigers van N-VA, VB, CD&V en SP.a aanwezig, evenals enkele noord-Nederlanders, Basken, Koerden en een Welshman. Het Vlaams Huis Brussel bewijst dat men over de partijpolitieke grenzen heen kan werken.

Welke Vlaamse stad of gemeente sticht in de toekomst ook eens een Vlaams Huis met een grote uitstraling ??

Foto’s © Gazet van Hove.