Dossier zit reeds in beroep bij het Provinciebestuur

Hove

Door het gemeentebestuur werd de bouwvergunning geweigerd voor de bouw van meergezinswoningen in het project Villa Henrietta aan de Kapelstraat.

Door de eigenaar – een vooraanstaande Vlaamse familie – werd beroep aangetekend bij de Bestendige deputatie van de provincie Antwerpen, deze hebben bijkomende informatie gevraagd betreffende het deel gelegen in het volgens het gewestplan parkgebied, zijnde het  tracé van de wegenis en aansluitend de regeling van het openbaar karakter van deze zone.

De eigenaar van het parkgebied gelegen aan de Kapelstraat en de Groenenborglei en optredend voor Villa Henrietta (Kapelstraat 94) en het perceel Leliestraat 6 diende een bouwaanvraag in voor het bouwen van twee meergezinswoningen, met behoud van Villa Henrietta en het afbreken van verschillende gebouwen, alsook het rooien van bomen. Door het gemeentebestuur werd op basis van het advies van de stedenbouwkundige en de behandeling van de bezwaarschriften ingediend tijdens het openbaar onderzoek, een weigering afgeleverd voor deze bouwaanvraag.

De eigenaars gingen in beroep bij het provinciebestuur van Antwerpen. Op 16 augustus werd het dossier tijdens een hoorzitting behandeld en werden de betrokkenen gehoord. Hiervan werd een verslag opgemaakt door de provinciaal stedenbouwkundig ambtenaar. Dit verslag geeft aan dat er bijkomende informatie door de gemeente dient aangeleverd te worden, gelet op de bevoegdheid van het gemeentebestuur voor het vastleggen van wegenistracés. In dit geval voor de wegenis die een openbaar karakter zou krijgen bij het openbaar stellen van het parkgebied op de hoek Groenenborglei/ Kapelstraat en verbinding door het project naar de Leliestraat. Voorstel : het traject van wegenis in het project wordt goedgekeurd.

Groen-links raadslid Diederik Vandendriessche vroeg uitstel van het agendapunt wegens te ingewikkeld. Schepen van ruimtelijke ordening Dave Van den Bergh (Ph7) antwoordde : “Er loopt nu een openbaar onderzoek over de wegenis. De Deputatie is nu bevoegd. Het gaat enkel over de wegenis van het Bloemenplein naar het station. Het schepencollege kreeg van de Gouverneur de opdracht om de publieke wegenis te onderzoeken. De eigenaars trekken nu de wegenis in. Als schepencollege zullen we geen toestemming geven aan dit dossier als het park niet openbaar is en daarom is een publieke wegenis noodzakelijk.”

Uiteindelijk keurden alle raadsleden dit punt unaniem goed.

Dossier krijgt nog een vervolg.

Foto’s © Gazet van Hove.