Sedert deze vrijdagmorgen 7.30u. bezetten een zevental buitenlandse bouwvakkers de grote bouwkraan van een werf aan de Boechoutsesteenweg, schuin tegenover de centrale van Proximus. Men is er bezig met de bouw van twee appartementsblokken.

De bouwvakkers zijn, volgens omstaanders, van Italiaans-Egyptische afkomst. Ze voeren deze gewaagde sociale actie uit protest tegen het feit dat ze al een hele tijd niet betaald zijn door hun werkgever.

De politie en de brandweer zijn aanwezig met groot materiaal. Men probeert hen te overtuigen om hun actie stop te zetten en veilig naar beneden te komen. Voorlopig zonder succes. Tegen de vooravond zal er waarschijnlijk wel wat beweging komen omdat het dan kouder begint te worden en de vermoeidheid begint te spelen vanop zulke grote hoogte.

Burgemeester Koen Volckaerts is ook een kijkje komen nemen. “Voorlopig wordt er geen officiële communicatie vrijgegeven” aldus de burgemeester.

Kraanbezetting bouwwerf Hove duurt voort

Toestand om 16.30u.

De bezetting door zeven werknemers van een bouwkraan aan de Boechoutsesteenweg duurt voort. De politie en de brandweer zijn vertrokken. Speciale eenheden van de Federale Politie zijn eens een kijkje komen nemen. Ze vinden te toestand te gevaarlijk voor een ingrijpen, want zo’n bouwwerker zou wel eens naar beneden kunnen donderen en dan zal het heel waarschijnlijk niet goed aflopen.

Ondertussen gaan de onderhandelingen in alle discretie voort. Beneden staat er ook een afvaardiging van het ACV. Deze van het ABVV zijn al vertrokken. Er staat veel pers : de Franstalige commerciële zender RTL TVI, Radio 2, een Italiaanse journaliste. Een aantal buurtbewoners houden alles ook in de gaten. In de nabijgelegen ALDI-vestiging is de bezetting het hoofdgespreksonderwerp.

De bezetters zitten er op hun hoge kraan erg rustig bij. Het begint door te wegen ! Reeds negen uren bezetting op enkele smalle ijzeren staven hoog boven de grond begint in de kleren te kruipen.

De bezetters hebben met hun actie alvast de nodige aandacht op hun problematiek gevestigd.

Foto’s © Gazet van Hove.