Enkel N-VA en “Fan van Hove” willen gemeentebelastingen verlagen

Hove

Zaterdagmorgen jl. ging er in zaal ‘De Markgraaf’ een politiek lijsttrekkersdebat door voor de komende gemeenteraadsverkiezingen van volgende zondag. De organisatie lag in de handen van beweging.net (het vroegere ACW, de koepel van de christelijke arbeidersbeweging). Er waren een goede vijftig aanwezigen, meestal politieke militanten van de sprekers.

Er werden verschillende thema’s aangesneden. Vandaag behandelen we de financiën. Een erg belangrijk thema voor vele Hovenaars.

Tijdens de vorige legislatuur 2007-2012 werden de gemeentebelastingen stevig verhoogd onder druk van het groen-linkse Hove Beweegt. Tijdens deze legislatuur 2013-2018 werden de gemeentebelastingen door de huidige bestuurscoalitie van N-VA en Ph7 terug verminderd.

Luc Vuylsteke de Laps (CD&V – Fan van Hove) : “Men moet de kwaliteit verbeteren van de dienstverlening, de prijs kunnen we verlagen. Er moet een bijsturing komen van de onroerende voorheffing. Vroeger zijn we hier te hoog mee gegaan met Hove Beweegt. We kunnen nu terug een stukje verlagen.”

Filip Craen (Hove Beweegt) : “Dit is niet ons standpunt. De uitgaven van de gemeente worden duurder. Dus geen verlaging van de gemeentebelastingen”.

Goedele Breyne (Ph7) : “Met alle wensenlijstjes wordt het heel moeilijk. De huisvuilbelasting werd vervangen door Diftar. 10 jaar geleden hadden we nog reservefondsen. Vandaag hebben we die niet meer. Jaarlijks moeten we 850.000 euro investeren. We willen de belastingen houden zoals ze zijn.”

Koen Volckaerts (burgemeester N-VA) : “Er is nog enige financiële ademruimte om de burger te belonen. Deze legislatuur hebben we de gemeentebelastingen reeds verminderd. We kunnen dit in de toekomst nog doen. We kijken naar het haalbare.”

de vier kandidaat-burgemeesters

Foto’s © Gazet van Hove.