Nieuwe flitser kan worden verstopt en toont geen zichtbare flits meer in Duffel

De lokale politie Bodukap heeft een nieuwe digitale snelheidsmeter aangekocht. Het gaat om een apparaat dat achter een boom of struik kan geplaatst worden en bijna niet opgemerkt wordt door automobilisten. Jarenlang flitste de politie in de zone Bodukap (Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Putte) vanuit een anonieme wagen. Van dat principe wordt nu geleidelijk aan afgestapt. “We beschikken nu over een nieuwe snelheidsmeter die tot 32 voertuigen op verschillende rijstroken tegelijkertijd kan controleren. Zowel van het toekomend als van het afgaand verkeer”, licht commissaris Marc Dondeyne van politiezone Bodukap toe. “Het toestel is niet in een voertuig ingebouwd en kan bijna overal worden geplaatst. Ook op plaatsen waar we ons vroeger niet konden opstellen. Bovendien geeft het geen zichtbare flits af, wanneer iemand een snelheidsovertreding begaat.” De politie kan de nieuwe snelheidsmeter dus letterlijk verstoppen achter een boom of een struik. “We gaan ook onze flitsauto, waarin het oudere analoge toestel zit, nog enige tijd blijven inzetten, naast de nieuwe snelheidsmeter”, aldus nog Dondeyne. Het nieuwe toestel is sinds 20 september in dienst en heeft ondertussen de snelheid van al meer dan zesduizend voertuigen gecontroleerd. Er werden al tweehonderd processen-verbaal opgesteld. “Overdreven snelheid is één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Vandaar dat we blijven inzetten op snelheidscontroles.” Ook andere politiezones in de regio maken al gebruik van verplaatsbare, digitale toestellen. Dat is onder meer het geval in Mechelen, Lier  en Klein-Brabant.

Radio Zuidrand FM 105.1 – www.radiozuidrand.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove.