Alle burgemeesters blijven op post in de Zuidrand na de gemeente- en provincieraadsverkiezingen

REGIO

Het lijkt wel of de verkiezingen een maat voor niets zijn geweest in de Zuidrand. Alle burgemeesters blijven op post maar dat betekent niet dat er geen coalitiewissels zijn.

Een overzichtje : De N-VA van burgemeester Koen Metsu behaalde een monsterscore (51,4 procent) in Edegem. Oppositiepartij CD&V wordt volledig van de kaart geveegd en verliest 15,3 procent. N-VA zal nu liefst 18 van de 27 zetels bezitten in de gemeenteraad en beslist ten vroegste morgen of het alleen zal besturen of eventueel één van de huidige partners Open VLD of Groen zal meenemen.

Edegem

Burgemeester Sophie De Wit behaalde eveneens een eclatante overwinning in Aartselaar. N-VA boekt er een winst van 9,38 procent en komt uit op 45,8 procent. Het verlies wordt bijna volledig door Open VLD geleden dat 8,38 procent achteruit gaat en strandt op 18,44 procent. vandaag of morgen maakt N-VA ook hier bekend of er andere partijen mee worden genomen.

De N-VA van burgemeester Bart Seldeslachts blijft de grootste partij in Kontich. Zij verstevigen hun leiderspositie en komen uit op 31,9 procent, een winst van 2,6 procent. Coalitiepartner Sander, waarmee het sowieso moeilijk besturen was verliest twee procent en komt uit op 16,9 procent. De nieuwe meerderheid in Kontich zal worden gevormd door N-VA en Open VLD.

Het is zo goed als zeker dat de huidige coalitie in Mortsel – met CD&V en sp.a- , onder leiding van burgemeester Erik Broeckx, verder bestuurt. De N-VA blijft de grootste partij in de stad Mortsel met 31,7 procent en boekt een kleine winst. Groen behaalt 21,9 procent en wint daarmee een zetel.

PRO Boechout-Vremde, de partij van burgemeester Koen T’Syen behaalde in Boechout met 26,8 procent ongeveer hetzelfde stemmenaantal als zes jaar geleden. Groen, dat twee stemmen tekort kwam om drie zetels te behalen, ging uiteindelijk –  net als CD&V – op de uitnodiging van de burgemeester in om met hem mee verder in zee te gaan. N-VA verloor twee zetels. ’t Dorp, met acteur Filip Peeters, behaalde er drie.

Boechout

Iedereen Borsbeek, de nieuwe partij van burgemeester Dis Van Berckelaer heeft de race tegen N-VA nipt gewonnen in de gemeente Borsbeek. Het kartel van de lijst van de burgemeester, Groen en CD&V behaalde 39,83 procent van de stemmen, dat is minder dan twee procent meer dan de N-VA die strandt op 38,01 procent maar er toch 6,68 procent op vooruit gaat. Zij zijn gedwongen om samen te gaan, tenzij ze het cordon sanitaire met het Vlaams Belang breken.

In de gemeente Hove blijft de zetelverdeling ongewijzigd. N-VA blijft de grootste met 28,94 procent en behaalt daarmee zo goed als een status quo. PH7-Positief Hove van OCMW-voorzitster Goedele Breyne gaat weliswaar 2,5 procent vooruit maar strandt op 25,06 procent. De nieuwe coalitie wordt gevormd door N-VA en Fan van Hove.

Ondanks een verlies van 3,27 procent van de stemmen blijft de N-VA van burgemeester Harry De Brabandere de grootste partij in Lint. CD&V zakt, met een verlies van 4,11 procent, naar de derde plaats en strandt op 19,36 procent maar wordt wel de nieuwe coalitiepartner. De enige winnaar van deze verkiezingen is het kartel Groen/sp.a dat 20,54 procent van de stemmen behaalt en daarmee 2,23 procent beter doet dan tijdens de verkiezingen in 2012 maar zij worden dus verstoten uit de meerderheid.

In het district Wilrijk haalt de N-VA 38,3 procent, een winst van 2,1 procent. De kans dat de huidige coalitie (N-VA, CD&V, OpenVLD) verder bestuurt is erg groot in Wilrijk.

Radio Zuidrand FM 105.1 – www.radiozuidrand.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove.