Uit een gesprek van Alain de Benoist met de Franse Blog : Boulevard Voltaire

Vraag : Sahra Wagenknecht, een vrouw met een radicaal links imago is er recent in geslaagd gans Duitsland te choqueren. Ze heeft namelijk een linkse organisatie op poten gezet die zich tot doel stelt een stevige controle op de immigratie af te dwingen. Nogal wiedes dat het initiatief ook aan deze kant van de Rijn heel wat stof heeft doen opwaaien. Beschouwt u dit als louter een anekdote ?

AdB : “Helemaal niet. Ik ben zelfs van mening dat we hier met een zeer belangrijke evolutie geconfronteerd worden. Niet alleen om dat ze zich in Duitsland afspeelt waar initiatieven van deze aard zeer ongewoon zijn maar ook omwille van de persoonlijkheid van Sahra Wagenknecht. Ze is in Jena geboren, heeft een Iranese vader en is een marxiste van het zuiverste allooi (ze schreef een thesis over de interpretatie van Hegel door Marx in zijn jonge jaren). Ze is nu reeds vier jaar getrouwd met de extreem linkse politicus Oscar Lafontaine die deel uitmaakt van het Europees parlement en is ondervoorzitter van de partij Die Linke die gerust mag beschouwd worden als de voortzetting van de vroegere Oost-Duitse SED (1). Het is dan ook best begrijpelijk dat de stichting van haar nieuwe beweging ‘Aufstehen’ niet onopgemerkt bleef. Ook al omdat van meet af aan 100.000 leden van Die Linke zich bij ‘Aufstehen’ hadden aangesloten.

Haar bedoelingen mogen echter niet verkeerd begrepen worden.  Ze is de immigratie zeker niet ongenegen. Maar dan op voorwaarde dat die zeer strikt wordt gecontroleerd. Ze is van mening dat vluchtelingen naar hun land van oorsprong moeten terugkeren, zodra de omstandigheden die hen naar Europa hebben gedreven, van de baan zijn. Ze veroordeelt wel, en dit met veel klem, elke vorm van toegeeflijk immigratiebeleid en dit o.m. omdat het gewone volk er tegen gekant is en dat een open grenzen politiek de lonen naar omlaag drukt. Ze zegt dus onomwonden dat het probleem van de armoede in de wereld niet kan opgelost worden door een “immigratie zonder grenzen” waarvan het enige voelbaar effect zou zijn dat ze het patronaat aan laag betaalde arbeid zou helpen.”


Vraag : Komt dit niet neer op het verraden van de linkse principes om de kiezers van AFD (Alternatieve fur Deutschland) terug te halen want de aanhang van die partij stijgt zienderogen ?

ADB : “Dat is wat een oppervlakkige analyse, die men wel zou kunnen geloven maar ik ben eerder van mening dat Sahra Wagenknecht begrepen heeft dat de ware oorzaak voor het succes van AFD, die ook verklaart hoe het komt dat ‘Le Rassemblement National’ (2) de belangrijkste arbeiderspartij van Frankrijk geworden is, moet gezocht worden in de vaststelling dat links zijn eigen reden van bestaan overboord heeft gegooid, namelijk de verdediging van de arbeiders en de strijd tegen het kapitaal. Door het aanvaarden van de dogma’s van de vrije markt en door zich aan te sluiten bij de ideologie van het persoonlijk verlangen heeft het zich immers afgesloten van het volk waarvan het de verzuchtingen niet meer verstaat. Vanuit dat oogpunt bekeken is het ontstaan van ‘Aufstehen’ geen verraad aan de principes van links maar een terugkeer naar een socialisme dat trouw is aan zijn oorsprong.

Er werd wat te vlug vergeten dat Karl Marx de concurrentie, die het autochtoon proletariaat vanwege de arbeiders uit de immigratie onderging, ten sterkste veroordeelde. Hij noemde de immigratie het reserveleger van het kapitaal. Tijdens de jaren 50 was dit nog het standpunt van de communistische partij die overigens tegelijkertijd de contraceptie en abortus als burgerlijke ondeugden beschouwde. Voor haar waren in die periode internationalisme en kosmopolitisme geen synonieme begrippen. De linkse denker Jean Claude Michéa herhaalt dit vandaag wanneer hij stelt dat de globalisering neerkomt op een uitbreiding op wereldniveau van het speculatief kapitalisme en dat het volk hier het slachtoffer van is. Vergeet ook niet dat de voormalige communistische burgemeester van Vénissieux ooit in het openbaar stelde dat de immigratie voor Frankrijk geen voordelen oplevert en dat de communistische syndicale leider Jacques Nikonoff ooit verklaarde dat de immigratie moest tegengehouden worden en een vrijwillige terugkeer op het getouw moest worden gezet. Last but not least is er dan nog de brief die Georges Marchais (3) in 1981 (het FN was toen nog maar een minipartijtje) tot de rector van de moskee van Parijs richtte en waarin hij letterlijk schreef : “het alarmpeil is bereikt. Ik verduidelijk : zowel aan de officiële als aan de clandestiene immigratie moet een halt toegeroepen worden.. “

(vertaling : Francis Van den Eynde) – Knooppunt DELTA vzw.


(1) De SED was de communistische partij in de voormalige DDR.

(2) De nieuwe naam van het ‘Front National’.

(3) Een voormalig secretaris-generaal van de Franse communistische partij.

de communistische partij in de voormalige D.D.R.