HOVE
De Voorleesweek loopt van 17 tot 25 november.
Wie herinnert zich niet hoe fijn het was om voorgelezen te worden ? Zowel voor jong als voor oud is het heerlijk genieten van de gezellige voorleesmomenten. Het is een moment van samenzijn, aandacht hebben voor elkaar, rust en ontspanning. Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook belangrijk voor de taal- en sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen en prikkelt de fantasie en de nieuwsgierigheid. Het is een intiem moment, waarbij je als ouder en kind tegen elkaar aankruipt. Samen een boek lezen geeft kinderen een gevoel van veiligheid en rust. Voorleesmomenten inbouwen op vaste momenten geeft structuur aan de dag. Denk hierbij aan voorlezen als ritueel voor het slapengaan. Het nodigt uit om te praten over verschillende onderwerpen en emoties die aan bod komen in het verhaal. Je kind leert nieuwe dingen over de wereld rondom hem kennen, leert zich spelenderwijs inleven in de ervaringswereld van een ander en denkt mee over hoe hij problemen kan aanpakken.


Sta je op het punt om voor te lezen, neem dan eerst nog even tijd om stil te staan bij manieren om jouw voorleesmomenten nog rijker te maken. Je kan het boek al eens doornemen, zodat je weet waar het verhaal spannend, triest of grappig is, waar je moeilijke woorden beter vervangt of uitlegt, hoe het afloopt. Voorlezen kan op veel plaatsen. Een rustig, knus en intiem plekje werkt altijd. Maar in een wachtzaal, auto, bus, park of bos kan het voor veel rust en fantasie zorgen. Kinderen reageren vaak tijdens het voorlezen, het is fijn als je dit laat gebeuren en tracht in te spelen op de reacties van je kind, ook als je verhaal dan even een andere richting uitgaat dan in het boek. Gebaren, intonatie en gekke bekken maken een voorleesverhaal helemaal af. Heeft je kind vragen, ga er op in of stel zelf af en toe eens een vraag. Voorlezen kan op veel verschillende manieren en vormen. Heeft je kind genoeg van fictie, dan kan de krant een fijn alternatief zijn. Voorlezen is leuk zolang voorlezer en luisteraar er plezier in hebben. Het boek hoeft niet uit, het verhaal niet af, je stopt beter als je merkt dat de aandacht verslapt.
Ben je op zoek naar een luisterend oor, advies, een gesprek ? Dan kan je contact opnemen met de Opvoedingswinkel en gaat men samen met jou op zoek naar antwoorden op je vragen : Meerminne 2 in Mortsel, tel. 0473 / 47 37 37, e-mail : mortstel@opvoedingswinkel.org.

Openingsuren : maandag tussen 15.00 en 19.00 uur en donderdag tussen 13.00 en 15.00 uur. Ook op afspraak.
www.groeimee.be/voorlezen – www.voorlezen.be – www.opvoedingswinkelmortsel.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove.