Gepensioneerden die in het buitenland verblijven en die hun overheidspensioen op een rekening in het buitenland laten betalen, waren tot 1 april 2016 verplicht om elke maand een “levensbewijs” te bezorgen.

Hiermee toonden ze aan dat ze nog in leven waren en dat ze recht hadden op dat pensioen. Vandaag is een jaarlijks ‘levensbewijs’ voldoende. Aan het bewijs is overigens eenzelfde verbintenis gekoppeld als voor pensioenen die op een Belgische bankrekening worden gestort.

Het Rekenhof onderzocht onlangs de buitenlandse betalingen. De verplichting om éénmaal per jaar een levensbewijs te bezorgen (in plaats van elke maand), heeft liefst 168 dossiers onterechte betalingen aan het licht gebracht. Ter vergelijking : er zijn elke maand zo’n 2.700 dossiers waarbij het pensioen op een buitenlandse rekening wordt gestort. Het aandeel is dus zeker niet te verwaarlozen.

Concreet

Stel iemand overlijdt in februari, maar als het ‘levensbewijs’ pas zes maanden later verwacht wordt, dan wordt nog enkele maanden geld op de rekening overgeschreven. En in het buitenland wordt een rekening niet altijd automatisch afgesloten bij overlijden.

Het totaal te vorderen bedrag bedraagt 280.415,04 euro. Op het ogenblik van de redactie van het verslag van het Rekenhof was slechts 138.042,56 euro effectief teruggevorderd.

Dat betekent dat 142.372,48 euro onterecht betaalde pensioenen nog terugbetaald moeten worden. De kans dat dit ook gebeurt, is niet al te groot. Het terugvorderen van onterechte betalingen vergt heel wat werk.

Besluit

Het risico op onterechte betalingen is volgens het Rekenhof onder controle voor pensioenen die op Belgische bankrekeningen worden betaald. De regelgeving bepaalt immers dat de financiële instelling en de staat een overeenkomst moeten sluiten en dat de begunstigde een persoonlijke verbintenis moet aangaan.

Wat de pensioen betreft die op buitenlandse rekeningen worden betaald, beveelt het Rekenhof aan die betalingen te beperken tot financiële instellingen die bereid zijn om ten aanzien van de Federale Pensioendienst (FPD) dezelfde verbintenissen inzake verantwoordelijkheid en het terugstorten van onterechte betalingen aan te gaan als die waarin op het vlak van arbeidsongevallen is voorzien voor Fedris (Federaal agentschap voor beroepsrisico’s).

Thierry Debels

in (c) ’t Pallieterke.

Foto’s (c) Gazet van Hove.