Ook de gemeente Hove en de Hovese Ondernemers ondersteunen deze actie! #GiveItAway #Hovetoontzijnhart tvv #DeWarmsteWeek

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst

IN ÉÉN OP TWEE HUISHOUDENS STAAT ERGENS EEN AFGEDANKTE PC, LAPTOP EN OUDE GSM STOF TE VERGAREN

Het is zover, u heeft een nieuwe laptop of smartphone gekocht. Daar zijn wat tijd en boterhammen over gegaan. Veel aandacht voor de toekomst van uw oud materiaal is er niet geweest. “Die oude laptop kan ik nog wel eens verkopen, of ik ga hem weggeven, “denkt u misschien, “maar dan moeten eerst al die oude data er nog af.”

HERGEBRUIK
De kans is groot dat het toestel die u afdankte op dat ogenblik nog heel wat gebruikswaarde had, rechtstreeks voor een tweede gebruiker, voor herinstallatie bij een tweedehandszaak of voor onderdelen. U zet hem uit de weg en vergeet het. Tegen de tijd dat je van onder het stof haalt, is de kans groot dat hij enkel nog geschikt is voor het recyclagepark. Een gemiste kans op een tweede leven.
Een gemiste kans ook om de uitermate milieubelastende productie van je elektronica meer te laten renderen. Hoe langer het leven van dit materiaal voor het uiteindelijk in de recyclage terecht komt, hoe beter voor het milieu.

URBAN MINING
Is het materiaal intussen toch hopeloos verouderd ? Ook dan laat je het beter niet in de schuif of op de zolder liggen. Hoe sneller dit materiaal juist gerecycleerd wordt hoe beter voor het milieu. Want de recuperatie van de grondstoffen uit uw oude elektronica , betekent minder klassieke mijnbouw en dus veel minder energieverbruik, veel minder CO² emissie en zuiniger gebruik van natuurlijke grondstoffen. Denk verder nog aan de impact van mijnbouw op natuurlijke landschappen en aan het feit dat veel grondstoffen uit conflictgebieden afkomstig zijn, en het voordeel van urban mining is zonneklaar.

Vanaf 5 november kan je in het kader van Music For Life met je afgedankte IT-materiaal terecht bij giveITaway. Elke Euro die uw elektronica afval nog opbrengt, schenken wij aan de RaDiOrg, Rare Diseases Organisation Belgium. Dus haal je IT afval van onder het stof, ten voordele van het milieu én van mensen met een weesziekte. Zeldzame grondstoffen voor zeldzame ziekten!

Alle info op www.giveitaway.be