Er zijn er die blijven stellen dat de massamigratie naar West-Europa geen ernstige problemen oplevert. Neem nu de vluchtelingen in Parijs en omstreken. In het februarinummer van het Franse “rapport d’information parlementaire”, een document dat inbreuken op de publieke veiligheid in stations en andere plaatsen van openbaar vervoer registreert, verneemt men volgend hallucinant verhaal over illegalen, mensen zonder papieren, in Parijs.

Ongeveer 350 personen zonder vaste domicilie hebben als vaste woonplaats de metro gekozen. Ze “bevinden er zich permanent, inbegrepen ’s nachts, wanneer dus het metrovervoer in de Franse hoofdstad is gestopt terwijl de elektriciteitsinstallaties onder spanning worden gehouden, weliswaar zonder bewaking”, kan men in het rapport lezen.

Waanzinnig, zegt u ? Leest u dan verder : “Deze personen hebben toegang tot alle veiligheidslokalen en dienstgebouwen – waarvan de deuren trouwens niet lang weerstand bieden – en ze verplaatsen zich vrij over het terrein. Omdat de elektrische spoorvoeding ’s nachts niet wordt afgesloten, doen zich zeer frequent ongevallen voor.”

Niet alleen die illegalen lopen door dat gebrek aan veiligheidsmaatregelen in de metro groot gevaar, ook voor de gebruikers en de metrobedienden kan dit eigenlijk niet meer door de beugel. Het is wachten op het eerste dodelijke slachtoffer, tenzij men ook dat met de mantel der liefde zal bedekken.

(c) ’t Pallieterke.