Het rommelt alweer in het Franstalige medialandschap, deze keer rond de krant L’Avenir. De uitgever van die krant, L’Éditions de L’Avenir, kondigde verleden week het ontslag van zestig werknemers aan. Het zou niet alleen om redactionele functies gaan, maar ook om banen bij de commerciële en de ondersteunende diensten.

Bij het bedrijf werken 250 mensen, wat betekent dat het om een klein kwart van het aantal werknemers gaat. Het nieuws van dat collectief ontslag viel niet in dovemansoren bij concurrent IPM. IPM, uitgever van onder meer La Libre Belgique en La Dernière Heure, en CEO François Le Hodey, lieten onmiddellijk in die twee kranten optekenen dat zij een overname van het noodlijdende L’Avenir wel zien zitten. Le Hodey kondigde daarbij aan dat hij het collectieve ontslag onmiddellijk zou terugdraaien. Volgens hem zouden er voldoende synergieën tussen de twee mediagroepen bestaan om iedereen aan het werk te kunnen houden.

Het spreekt voor zich dat François Le Hodey met dit voorstel een agenda heeft. Het probleem van de groep IPM is dat ze geen regionale kranten heeft, in tegenstelling tot L’Avenir. Een overname van L’Avenir zou voor IPM de regionale krantenmarkt openen, zodat zij eindelijk ook op dat vlak de concurrentie met Rossel aan kan gaan. Rossel, uitgever van Le Soir, heeft met Sud Presse immers wel een regionale poot.

Pluralisme in de Franstalige pers

Nethys, het voormalige Tecteo en eigenaar van L’Éditions de L’Avenir, sloeg het aanbod van Le Hodey meteen af. De door de PS gedomineerde intercommunale ontslaat blijkbaar nog liever een kwart van zijn personeel dan samen te werken met IPM. Ondertussen kan de groep echter wel samenwerken met Rossel, want samen met de ontslagronde kondigde L’Éditions de L’Avenir aan dat ze voortaan haar kranten in Nijvel bij Rossel zal laten drukken. François Le Hodey ziet hierin een voorteken dat L’Avenir op termijn door de concurrent opgeslokt zal worden.

In dat verband is het cynisch dat Nethys het pluralisme van de Franstalige pers aanhaalt als één van de redenen om het aanbod van Le Hodey af te slaan. De vraag is welke bijdrage een financieel zieltogend of failliet L’Avenir aan het pluralisme van de Franstalige pers zou kunnen leveren, als het straks al niet overgenomen wordt door IPM-concurrent Rossel. Blijkbaar was het voor de PS van belang nog snel zestig mensen op straat te kunnen smijten, vóór die overname bezegeld wordt.

(c) ’t Pallieterke.

Foto’s (c) Gazet van Hove.