De meeste mensen staan er zeker niet bij stil, maar thee kent duizenden varianten. De meeste mensen kennen thee als we verkouden zijn, dan nemen we er veel suiker, citroen en eventueel honing bij om snel te genezen. Engelsen zijn meer vertrouwd met thee, door hun koloniaal verleden in India en Sri Lanka. ‘Time for tea’ is heilig over het Kanaal.

Thee is een warme drank die wordt gemaakt door infusie van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Alle als thee verkochte producten die niet van deze plant afkomstig zijn (bijvoorbeeld kamillethee of rooibos), zijn dan ook geen echte thee maar kruidenthee.

Er zijn dus duizenden varianten van thee, die men bij alle soorten maaltijden kan nuttigen. Iemand die er zeer veel van weet is Martine Puylaert van de Tea Social Club in Hove. Martine is afkomstig van Brasschaat en woont met haar gezin reeds 15 jaar in één van de twee historische hoeves van domein Rattennest.

veel theesoorten mengen voor nieuw product

Veel studeren over thee

“Ik volgde een 2 jaar durende opleiding bij Theesommelier Robin Boels van Thee Academie Vlaanderen. Daarnaast volgde ik opleidingen in London, UK Tea Academy gegeven door Tea Master, Jane Pettigrew en Japanese Tea Ambassador in the UK, Asako Steward. Vervolgens volgde ik ook cursussen georganiseerd door Syntra bij meerdere Theesommeliers. Als ik maar even kan reis ik naar andere bestemmingen om steeds dichter te komen bij het verhaal van thee. Thee blijft een ontdekking, elke dag opnieuw” aldus Martine.

“Ik ben gestart met ‘Tea Social Club’ vanuit de overtuiging dat thee mensen samen brengt. Ik werk graag creatief met thee, omdat het een uniek traditioneel, gastronomisch, natuurlijk en zuiver krachtig product is dat wij misschien niet goed genoeg durven gebruiken. Laat je verrassen door pure origine thee.”

Workshops

Martine geeft zowel bij haar thuis als op verplaatsing workshops over thee en hoe dit culinair te gebruiken in verschillende mogelijkheden. Wil je verschillende soorten, smaken, kleuren en aroma’s van thee ontdekken ? Ben je op zoek naar allerlei culinaire tips om te verrassen met thee ? Of wil je meer weten over hoe kwaliteitsthee te kopen, te zetten en te bewaren ? Dan kan je best een verkwikkende workshop bij Tea Social Club in Hove volgen rond ‘single origin tea’. Het is een twee uur durende actieve workshop met een hapje en een drankje waarbij de deelnemers wandelen door het verhaal van de thee.

historisch pand

Tea Social Club, Jozef Lambrechtslei 22 in Hove. Tel. 0498 / 27.69.45. – www.teasocialclub.bemartine@teasocialclub.be .

Foto’s © Gazet van Hove.