Bij de laatste stembusslag was het snel duidelijk dat de N-VA van uittredend burgemeester Harry Debrabandere de groen-linkse coalitiepartners SP.a en Groen ging inruilen voor de CD&V, om met hen de gemeente gedurende de periode 2019- 2024 te besturen.

Vandaag hebben we ook al een beter zicht op de komende bevoegdheidsverdeling van het toekomstige Lintse college van Burgemeester en Schepenen. Harry Debrabandere blijft zoals verwacht burgemeester, maar nieuw is dat hij zijn sjerp in 2022 en dus na vier jaar zal doorgeven aan zijn partijgenoot en toekomstig eerste schepen Rudy Verhoeven. “Daarmee wil de N-VA de belofte om te verjongen ook doorvoeren” zegt de huidige burgemeester die in 2022 de leeftijd van 65 jaar bereikt. Ook huidig schepen Alice Bruno (N-VA) blijft op post en zal de tweede schepen worden en bevoegd zijn voor onder meer sport, jeugd en sociale zaken. De nieuwe coalitiepartner CD&V zal de derde schepen leveren met ex-burgemeester Stanny Tuyteleers. Deze laatste zal instaan voor onder meer financiën en openbare werken, zijn partijgenote Caroline Van der Heyden krijgt de schepenpost voor Cultuur en milieu. Ook de bevoegdheden van voorzitter van het OCMW zal ingepikt worden door de christen-democraten.

Alice Bruno (N-VA)

Hetgeen hier meteen opvalt is dat de huidige schepen van mobiliteit en economie Wouter Verbeeck (N-VA) niet meer tussen de schepennamen staat vanaf 1 januari 2019. Velen dachten dat Wouter Verbeeck wel eens de nieuwe Lintse burgemeester zou kunnen worden. “Ik heb er lang over nagedacht. En heb alles eens goed op een rijtje gezet en wil eigenlijk mijn huidige halftijdse job bij de provincie Antwerpen binnenkort inruilen voor een full time job als adviseur mobiliteit bij het kabinet van gedeputeerde Luk Lemmens, waar ik me vooral zal gaan bezighouden met de aanleg van de fietsostrades in de volledige provincie. En het werk op de gemeente zou ik daar niet meer kunnen bij nemen. Dus geef ik dit liever over aan mensen die er wel de tijd voor hebben” aldus Wouter Verbeeck.

Het kartel Groen-SP.a zal de komende zes jaar plaats nemen in de oppositie, samen met Vlaams Belang (2 zetels) en Open Vld met eveneens twee zetels.

Foto’s (c) Gazet van Hove – coverfoto : Harry Debrabandere.