Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen hertekenden de Aartselaarse kiezers de lokale politiek grondig. Met 45,8% van de stemmen behaalde uittredende beleidspartij N-VA 13 op de 23 gemeenteraadszetels, een absolute meerderheid. Na rijp beraad van de kiesuitslag besloot de lokale N-VA om bij voorkeur nog met een extra partij de gemeente te besturen in de periode 201-2024. Er werden gesprekken met verschillende potentiële partners aangeknoopt.

Het N-VA-bestuur hakte enkele dagen geleden de knoop door : Groen Aartselaar is de voorkeurspartner waarmee een bestuursakkoord zal afgesloten worden. “De keuze voor Groen is een positieve keuze”, zegt burgemeester en N-VA-kopvrouw Sophie De Wit. “De afgelopen zes jaar hebben N-VA en Groen zeer goed en vlot samengewerkt in het Aartselaars gemeentebestuur. Wat op nationaal niveau misschien een rare combinatie is, is in Aartselaar van in het begin een goede match gebleken. De kiezer heeft beide partijen afgelopen verkiezingen daar ook voor beloond. Zowel N-VA (3 zetels winst) als Groen (2 zetels op eigen kracht, na stopzetting van het links kartel) zijn de winnaars van de verkiezingen. Andere partijen verloren die verkiezingen. De kracht van verandering is in Aartselaar duidelijk gebleken met deze coalitie en de kiezer heeft dat erkend. Onder het motto ‘never change a winning team’ is het logisch dat we deze coalitie verder zetten” zegt burgemeester Sophie De Wit.

Sofie De Wit (r) op bezoek bij de politie

Beide partijen, N-VA en Groen, vertegenwoordigen 15 van de 23 zetels in de toekomstige Aartselaarse gemeenteraad en hebben een ruime meerderheid. Ook voorzitter en huidig Groen-schepen René Lauwers is verheugd dat de goede samenwerking blijft bestaan. “We hebben zes jaar uitstekend samen bestuurd, in goede verstandhouding en alle vertrouwen. Het is positief dat we die samenwerking kunnen verder zetten.”

Midden december, na goedkeuring van het bestuursakkoord door beider achterban, duiden beide partijen dan de schepenen aan die de komende zes jaar invulling zullen geven aan het nieuwe bestuursakkoord. Vast staat wel dat Sophie De Wit burgemeester blijft. Zij zal binnenkort reeds de eed afleggen bij de provinciegouverneur.

Foto’s (c) Gazet van Hove.