Hove Beweegt maakt voorbehoud tegen cameratoezicht politie in Hove

HOVE

Op de laatste Hovese gemeenteraad werd de principiële toestemming gevraagd tot gebruik van tijdelijk vaste en mobiele camera’s op het grondgebied van de gemeente door de politiediensten van de politiezone HEKLA. De politiezone heeft sedert enkele maanden een aantal vaste en mobiele camera’s aangekocht om in te zetten bij politietaken.

Niet alle raadsleden zagen dit zitten. Critici stellen dat de politie zich nog meer gaat focussen op beeldschermen i.p.v. ter plaatse te gaan. Het groen-linkse raadslid Diederik Vandendriessche (HB) stelde enkele vragen : “is die delegatie aan HEKLA onbeperkt in de tijd ? Kunnen we dit nog evalueren ? Gaat de politie meer snelheidscontroles doen ? Is dit crowd-control ? (Massacontrole) Gaat men dit ook toepassen op de Hovese Zomerendfeesten ? Wat mogen we weten ?”

Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) antwoordde : “via ANPR-camera’s heeft de politie de twee overvallers van de apotheek in Hove kunnen oppakken in Mechelen. Camera’s zijn er voor de veiligheid te waarborgen en handhaven. De politie heeft in Hove reeds twee fietsdieven kunnen oppakken via camerawerk. Deze camera’s worden enkel gebruikt bij evenementen. De gedecodeerde stick van de camera kan enkel op het commissariaat in Edegem worden gelezen door een gemachtigd ambtenaar”.

Bij de stemming onthielden de vier groen-linksen van Hove Beweegt zich, alle andere raadsleden keurden het punt goed. Het punt is dus aangenomen. Camera’s kunnen in de toekomst in Hove opereren voor de politie.

Foto’s © Gazet van Hove.