Vrijdagavond 14 december jl. was het weer de jaarlijkse hulde van de verdienstelijke burgers 2018 die zoals klassiek doorging in zaal da Capo. Zo’n 120 Hovenaars vonden hun weg naar het evenement. Het was uittredend schepen voor communicatie Guy Wollants die voor de laatste maal het geheel aan elkaar praatte.

De verschillende Hovese adviesraden verkozen de genomineerden.

Individuele burgers

Hier ging de vermelding naar NABORAM, een zelfhulpgroep voor vrouwen die te maken krijgen met borstkanker. Deze vrouwen bezoeken lotgenotes in Antwerpse ziekenhuizen, zo’n 400 op jaarbasis. Voor de rest ontwikkelen ze activiteiten op jaarbasis om de patiëntes te ondersteunen. Reeds 40 jaar is de Hovese Tina Huybrechts actief in de groep. Ze kreeg een vermelding.

“Kom op tegen Kanker” verzamelde tijdens het afgelopen plantjesweekeinde 5.000 euro. Het waren vnl. de vrijwilligers van de sprookjesvertellingen.

De heer Eddy Beyens werd gehuldigd voor zijn totale inzet voor de gemeente. Hij werkte beroepsmatig als ambtenaar bij de gemeente Hove en doorliep er alle functies. Verder is hij betrokken bij de Heemkundige Kring De Markgraaf, de oudstrijdersbond KNSB en bij dorpskrant De Hovenaar. Vroeger was hij ook actief bij de wielerbond de Hovese Vitesseclub.

Eddy Beyens

“Hove toont zijn hart” organiseert ieder jaar een brunch voor een aantal Hovese sociale instellingen. Dit jaar verzamelde men 2.000 euro. Dit jaar was er een cheque van 400 euro voor het Rode Kruis, Ritmica, Hoveberg, De Vuurtoren en Samana.

Het Rode Kruis zorgt al 40 jaar voor trimestriële bloedafnames. Iedere keer dagen er zo’n 90-tal bloedgevers op. Voorzitster Yvonne Lemmens werd hiervoor gehuldigd evenals de bloedgevers die 10, 25, 50 en 100 bloedgiftes op hun naam hebben staan.

10 giften : Els Pauwels, Wim Tillon, Katleen De Kinder, Tina Beckers, Luc Gys, Joke Braet, Stan Van Doren en Wouter Voorspoels.

25 giften : Godelieve Verstringe, Bram Derkinderen, Tonnie Voorspoels, An Michiels, Linde Van Oosterwijck en Martina Buys.

50 giften : Jeroen Sel, Mark Lenz.

100 giften : Ludo Verstraeten en Willy Van Lissum.

Cultuurverdienste 2018

Deze prijs deelt men om de twee jaar uit. In 2018 waren er twee evenwaardige kandidaten. Ze deelden deze prijs.

De eerste laureaat is Jack Ooms (°1951). Hij studeerde aan het conservatorium van Antwerpen, was leraar viool, verbonden aan de KVO, actief als dirigent van harmonieorkesten in Lint, Kontich, Niel en Geel. Vanaf 1981 was hij dertig jaar actief in de Cultuurraad van Hove. Vandaag is hij nog actief bij de Statiepoweten, het Davidsfonds en de Paul van Ostaijenkring.

Jack Ooms

De tweede laureaat is Jef Sterckx. Kunstschilder en specialist als ridder van het stalen ros in kartonnen verpakking. Hij brengt de wielerhelden tot uiting in levensgrote beelden die hij met de figuurzaag en krijt de nodige vormen geeft. Hij verzorgde reeds 25 tentoonstellingen in heel Vlaanderen.

Jubilerende verenigingen

De Werkgroep Vredewijk zorgt als 40 jaar voor een versterking van het gemeenschapsgevoel in de betrokken wijk. De laatste jaren doen ze dit o.a. met de rondtrekkende ‘baravan’ tijdens de zomerperiode.

Sportverdienste (zes items)

G-sport : Chantal Van Meirhaeghe is de assistente van rolstoeldansers Okina Severens. Ze werden Belgisch kampioen rolstoeldansen in klasse 1.

Jeugdtrofee : Thibault Denollet als 17 jarige bij hockeyclub Schaarbeek.

Sportvrouw : Chris Rydl als Europees kampioen waterski formule 3 dit jaar in Schotland. Zij werd reeds drie maal sportvrouw van het jaar in Hove.

Sportman : Naom Patel, 16 jaar, met hun vierkoppig team werden ze vijfde op het wereldkampioenschap acrogymnastiek in Antwerpen. Naom traint 28 uur per week.

Sportploeg 2018 : Zaalvoetbalclub Hove met coach Rudi Proost. Ze bevorderden naar de hoogste klasse van het zaalvoetbal.

Vermeldingen :

Tafeltennis Team Hove, werden kampioen in eerste afdeling.

Zaalvoetbalclub ’t Nief Hoekske, ze werden kampioen in hun divisie.

Johan Haaren voor zijn extra fietsprestaties in de Dolomieten en de fietsmarathon.

Wim Duré als veelzijdig atletiekkampioen

7 miles Hove, uitgave 2018 bracht 5.000 euro op en deze werd geschonken aan de vereniging “Make a wish” die kinderen helpt tijdens hun verblijf in de ziekenhuizen.

Foto’s (c) Gazet van Hove.