N-VA, SP.a en Open VLD besturen stad komende zes jaar

Een week na de laatste gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober jl. maakte N-VA van uittredend burgemeester Erik Broeckx (N-VA) bekend dat ze een bestuurscoalitie gingen aangaan met de sp.a en Open Vld. Die liberalen namen de plaats in van CD&V die naar één zetel zakte. Samen hebben de drie toekomstige bestuurspartijen een krappe meerderheid van 15 op 29 zetels.

Erik Broeckx (N-VA) legde een goede week geleden reeds de eed af als burgemeester, maar een effectief op papier afgesloten bestuursakkoord was er nog niet.

Ondertussen is het bestuursakkoord er dat als titel kreeg ‘Samen Mortsel nog sterker maken. Onze stad op mensenmaat verder verbeteren voor morgen’. Het bestuursakkoord zal op dinsdag 8 januari 2019, naar aanleiding van de installatievergadering van de nieuw samengestelde gemeenteraad worden voorgesteld.

De verdelingen van de schepenmandaten en hun bevoegdheden zijn wel bekend. Naast burgemeester wordt Erik Broeckx (N-VA) verantwoordelijk voor veiligheid, politie, brandweer, openbare werken, straatgroen, netheid en ontwikkelingssamenwerking. Schepen Koen Dehaen (N-VA) krijgt patrimonium, stadsprojecten en financiën. Schepen Goele Custers (N-VA) staat in voor personeel, organisatie, digitalisering en welzijn. De derde N-VA-schepen wordt Ilse Lacante. Zij neemt vrije tijd, lokale economie en dierenwelzijn voor haar rekening. Huidig uittredend schepen Lieve Voets (N-VA) verliest haar schepenambt en wordt gewoon gemeenteraadslid.

Erik Broeckx (r) blijft burgemeester

VLD als nieuwkomer in college

Bij de sp.a blijven schepen Steve D’Hulster, bevoegd voor klimaat, openbaar groen, mobiliteit, Fort 4, communicatie en participatie, en schepen Gitta Vanpeborgh, bevoegd voor zorg, gezondheid, wonen, sociaal wonen, gelijke kansen en integratie, op post.

De enige nieuwkomer in het schepencollege vanaf 2019 wordt Livia Moreau van Open Vld. Haar bevoegdheden worden onderwijs, ruimtelijke ordening, stedenbouw, wooncode en juridische zaken.

Het worden nog spannende politieke tijden in Mortsel met zo’n krappe bestuursmeerderheid en een oppositie die alle kasten zal open trekken !

Livia Moreau

Foto’s (c) Gazet van Hove.