Enkele Vlaams Belang’ers zijn uit de socialistische vakbond ABVV gezet nadat ze zich kandidaat stelden voor de gemeenteraadsverkiezingen in Denderleeuw. “Dit is een schande, wij worden gediscrimineerd”, zo reageert kandidate Tatiana De Leeneer (Vlaams Belang) in Het Laatste Nieuws.

www.sceptr.net – door Jonas Naeyaert.

De vakbond ABVV is vroegtijdig een lente-‘opkuis’ begonnen. “Binnen het ABVV [is] geen plaats […] voor racistische, fascistische, ideeën en gedragingen, noch voor vreemdelingenhaat”, zo laat de vakbond weten in een brief aan De Leeneer die Het Laatste Nieuws kon inkijken. “Daarom is het lidmaatschap van het ABVV onverenigbaar met het lidmaatschap van extreemrechtse partijen of bewegingen.” De Leeneer, Linda Van de Perre en Bert Couck mogen dus op zoek naar een andere vakbond. En dat omdat ze op 14 oktober vorig jaar opkwamen voor de lijst van Vlaams Belang Denderleeuw. Het voorval is niet uniek. Ook andere vakbonden sluiten leden van het Vlaams Belang uit.

Uitgesloten ABVV-lid : “We leven toch niet in een dictatuur?”

 “Dit is zuivere politieke discriminatie”, zo klaagt De Leenheer aan in Het Laatste Nieuws“Ik word omwille van mijn mening uit de vakbond gezet. We leven toch niet in een dictatuur? Je mag in dit land toch nog altijd een mening hebben? Blijkbaar ben je als Vlaams Belang’er toch nog een tweederangsburger. Ik ben al 12 jaar lid van ABVV, Linda al 42 jaar. Dit zegt meer over die organisatie dan over ons.”

Dat Vlaams Belang’ers niet hoeven te rekenen op politieke tolerantie bij de vakbond, is echter geen nieuws. Johan Dumortier, gewestelijk secretaris van het BBTK/ABVV, wijst er ook op dat al sinds 2002 leden van de rechtse partij geweerd worden: “We zijn een privé-organisatie. Wij beslissen dus wie er lid kan zijn”. Eerder werd ook meermaals bericht over de christelijke vakbond ACV en de liberale ACLVB die Vlaams Belang-leden schrapten als lid. Immers, volgens een protocolakkoord tussen de drie grote vakbondskoepels kunnen vakbondsleden geen kandidaat zijn voor het rechtsnationalistische Vlaams Belang en moeten ze uitgesloten worden.

Het Vlaams Belang werd met lijsttrekker Kristof Slagmulder tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij in Denderleeuw en haalde met 26 procent van de stemmen 9 van de 28 zetels binnen. Toch werd een coalitie gemaakt zonder de partij, onder leiding van burgemeester Jo Fonck (sp.a). Ook N-VA, dat als vierde partij 12,9 procent van de stemmen scoorde, viel uit de boot. “We respecteren de wil van de kiezer”, liet Fonck echter weten eind vorig jaar.