Davidsfonds Hove organiseert

‘Der Ring des Nibelungen’

Piet Lamberts Van Assche brengt op dinsdag 12 februari om 20.00 uur in De Markgraaf een audiovisuele presentatie van ‘Der Ring des Nibelungen’ van Richard Wagner en besteedt daarbij aandacht aan het verhaal, de muzikale structuur en de filosofie die aan het verhaal ten grondslag ligt. Hij toont hoe Wagner emoties, karakters, gebeurtenissen en politieke ideeën vertaalt in muziek. Twee uur verhaal, tekst, foto’s en veel korte beeld- en audiofragmenten. Tijdens de presentatie leer je ‘Der Ring des Nibelungen’ kennen als een op toon gezet handboek politieke filosofie.

Afbeeldingsresultaat voor richard wagner
Richard Wagner – foto (c) Wikipedia.

Het verhaal: om macht te verwerven verzaken goden, reuzen en Nibelungen aan de liefde. Alberich, de Nibelung, steelt het goud van de Rijn en smeedt een ring die hem de almacht geeft. Het einde van de goden en van de wereld lijkt nabij. Wotan, de oppergod, wil dit afwenden door de ring terug te geven aan de Rijn. Omdat hij consequent moet zijn met zijn eigen principes kan hij dat echter niet zelf doen. Op aarde verwekt hij bij een sterfelijke vrouw de Wälsungen, een geslacht van revolutionaire helden. Zij moeten de klus klaren.
Zijn revolutionairen bakken er echter niets van. Iemand anders zal uiteindelijk de verlossing brengen… Davidsfondsleden met cultuurkaart betalen 7 EUR, niet-leden 9 EUR. Graag een seintje als je komt per e-mail of telefonisch bij Lieve Duffeler (0477 / 41 79 29, lieve.duffeler@skynet.be). Betalen kan op rekening BE96 9794 2476 3005 met vermelding ‘Voordracht 12 februari 2019’.


Junior journalistwedstrijd

Het is een jaarlijkse traditie dat het Davidsfonds alle scholen in Hove (zesde leerjaren) uitnodigt om deel te nemen aan deze wedstrijd. Het onderwerp dit jaar was ‘Meesterschap’. Er waren veel sportbeoefenaars, technici, dansers en zelfs specialisten in ‘games’. Onder de veel zeer goede inzendingen was er toch wel eentje zeer special van een meisje uit RP1. Zij schreef dat het haar droom was om schrijfster te worden en voegde haar woorden samen tot een uniek verhaal. Haar manier van schrijven is zo mooi dat het moet worden gedeeld. Deze jongedame, Noa Hoyberghs, is door alle juryleden als de grote winnaar van de wedstrijd uitgeroepen. Noa zal met haar werk onze gemeente en Regina Pacis 1 vertegenwoordigen op de provinciale wedstrijd. Wij wensen haar veel geluk
toe. De winnaars van elke klas werden door het Davidsfonds beloond met een boekenpakket.
www.hove.davidsfonds.be .