(c) ’t Pallieterke – weekblad

Super-klimaat-spijbelaarster Anuna De Wever loopt school in het zesde jaar Humane Wetenschappen aan het GO Atheneum in Mortsel. Deze school heeft een duidelijk reglement i.v.m. afwezigheden. Zie bijlage.

********************

AFWEZIG

afwezig wegens ziekte

Als je één, twee of drie opeenvolgende kalenderdagen ziek bent, dan volstaat een verklaring ondertekend en gedateerd door je ouders.

Een dergelijke verklaring kun je hoogstens viermaal per schooljaar afgeven.
Een medisch attest is nodig :
  • als je langer dan drie opeenvolgende kalenderdagen ziek bent (ook bij verlenging);
  • als je al viermaal in hetzelfde schooljaar een verklaring van je ouders hebt ingediend voor een ziekteperiode van één, twee of drie kalenderdagen;
  • als je ziek bent tijdens examenperiodes;
  • als je ziek bent tijdens andere  examen-evaluatiemomenten dan examenperiodes (mondelinge examens, voorexamens,…);
  • bij afwezigheid tijdens extra murosactiviteiten, waar je vooraf voor hebt ingeschreven
De verklaring van je ouders of het medisch attest moet je indienen de eerste dag dat je terug op school bent. Als je langer dan tien opeenvolgende lesdagen ziek bent, moet je het medisch attest onmiddellijk aan de school (laten) bezorgen.
Als de rechtsgeldigheid van je medisch attest twijfelachtig is, beschouwen we jouw afwezigheid als spijbelen.
Een medisch attest is twijfelachtig als :
  • het attest zelf de twijfel van de geneesheer aangeeft wanneer die schrijft “dixit de patiënt”;
  • het attest geantedateerd is of de begin- en einddatum ogenschijnlijk werden vervalst;
  • het attest een reden vermeldt die niets met je medische toestand te maken heeft zoals de ziekte van één van je ouders, hulp in het huishouden, e.d.
Als je door een medische behandeling verschillende keren afwezig bent, volstaat één medisch attest met de verschillende data. Ook als je chronisch ziek bent en niet voor elke afwezigheid een doktersconsultatie nodig hebt, kan één medisch attest volstaan. Dit gebeurt steeds in samenspraak met de CLB-arts. Als je dan effectief als gevolg van je chronische ziekte afwezig bent, volstaat een attest van je ouders.

afwezig tijdens de lessen lichamelijk opvoeding en sportactiviteiten op school

Als je niet kunt deelnemen aan bepaalde oefeningen, moet de huisarts jou een uniform “medisch attest voor de lessen lichamelijke opvoeding en sportactiviteiten op school” meegeven. Op die manier kan de leerkracht lichamelijke opvoeding uitmaken wat je wel en niet kunt doen in de lessen. De school kan voor een theoretische invulling van de cursus zorgen.
Ben je langdurig afwezig in deze lessen, dan moet je behandelende arts een specifiek formulier invullen: daarin vraagt het CLB aan de arts om je toestand opnieuw te evalueren.

topsport

Als de selectiecommissie jou in het kader van een topsportconvenant voor het betrokken schooljaar een topsportstatuut A of B heeft toegekend, dan mag je een maximum aantal halve lesdagen per schooljaar afwezig zijn om te kunnen deelnemen aan tornooien, intensieve trainingsperiodes of stages onder verantwoordelijkheid van de betrokken sportfederatie. Dat maximum aantal halve lesdagen verschilt naargelang je topsportstatuut, de studierichting of school en de graad waar je ingeschreven bent:
  • Leerlingen met een A-statuut ingeschreven in een studierichting (tweede of derde graad) met de component topsport: 130 halve lesdagen;
  • Leerlingen met een A-statuut ingeschreven in de eerste graad van een school met topsport (eerste leerjaar of basisoptie topsport): 90 halve lesdagen;
  • Leerlingen met een B-statuut al dan niet ingeschreven in een studierichting (tweede of derde graad) met de component topsport en leerlingen met een A-statuut ingeschreven in een andere studierichting (tweede of derde graad) dan een studierichting met de component topsport (al dan niet topsportschool): 40 halve lesdagen;
  • Leerlingen met een B-statuut ingeschreven in de eerste graad van een school al dan niet met topsport en leerlingen met een A-statuut ingeschreven in de eerste graad van een school zonder topsport: 40 halve lesdagen.
Je wekelijkse trainingen komen hiervoor niet in aanmerking. Je afwezigheid wordt vastgelegd en de betrokken sportfederatie bezorgt een attest aan de school.
 

topcultuur

Als de selectiecommissie voor het topkunstenstatuut jou een topkunstenstatuut A of B heeft toegekend, dan kan diezelfde commissie jou het recht geven om een aantal halve lesdagen afwezig te zijn zodat je kunt deelnemen aan wedstrijden, stages of andere activiteiten die aansluiten bij je discipline.

afwezig om één van de volgende redenen

Mits je op school (naargelang het geval) een verklaring van je ouders of een officieel document met de reden van je afwezigheid afgeeft, ben je van rechtswege gewettigd afwezig om de volgende redenen :
  • om feestdagen te beleven die inherent zijn aan jouw door de Grondwet erkende levensbeschouwing. Je ouders moeten verklaren dat je de feestdag effectief zult meebeleven. Deze verklaring moet je altijd voorafgaand aan de feestdag op school afgeven;
  • om een begrafenis- of huwelijksplechtigheid bij te wonen van een bloed- of aanverwant of van een persoon die onder hetzelfde dak woont;
  • om een familieraad bij te wonen;
  • om gevolg te geven aan een oproeping of dagvaarding voor een rechtbank;
  • omdat de school onbereikbaar of ontoegankelijk is door overmacht;
  • omdat je onderworpen bent aan maatregelen opgelegd in het kader van de bijzondere jeugdzorg of de jeugdbescherming;
  • om proeven af te leggen voor de examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap voor het voltijds secundair onderwijs;
  • om als zetelend lid deel te nemen aan activiteiten van de raad van bestuur en de algemene vergadering van de Vlaamse Scholierenkoepel vzw.

afwezig als gevolg van uitsluiting als tuchtmaatregel

Je afwezigheid is van rechtswege gewettigd als je het recht op les-bijwoning verliest hetzij door een tijdelijke uitsluiting, hetzij door een definitieve uitsluiting als tuchtmaatregel (voorafgaand aan de inschrijving in een andere school). De school is niet verplicht om je op te vangen.

**********************

Commentaar :

Afwezigheden wegens het dagenlang politiek betogen in alle mogelijke steden staat dus niet in het schoolreglement van het GO Atheneum Mortsel. Dit is een vorm van bewuste onwettige afwezigheid. De schooldirectrice, mevrouw Jessie Feyen, moet optreden, anders is ze mede verantwoordelijk. Stel dat er een ongeval plaatsgrijpt met één van de spijbelende leerlingen, wie is er dan (mede)verantwoordelijk ??? De verzekering zal niet tussenkomen want de betrokken leerling moest op dat ogenblik op de schoolbanken zitten. Wanneer zal VRT-journaliste en supporter van Anuna, Ann De Bie dit eens in haar uitzending vermelden ??? Bewuste medeplichtigheid van de VRT !!

Foto’s (c) Gazet van Hove.