Davidsfonds Hove : Junior-Journalistenwedstrijd 2018

HOVE

Het Davidsfonds organiseert ieder jaar een junior-journalistenwedstrijd voor aanstormend schrijvend talent in de scholen. In Hove ging het er ook erg spannend aan toe. Noa Hoyberghs kwam als winnares uit de bus. Proficiat ! Doe zo voort !

Noa Hoyberghs,  winnares “Junior Journalisten Wedstrijd” Hove, 2018-2019.

student  RP1

Foto (c) Davidsfonds Hove.

Junior journalist-wedstrijd  2018
Albrecht Rodenbachschool
6A Nora Essamlaty 392 1
Floor  Billiau 386 2
Jelmen De keersmaeker 383 3
Silke  Callens 362
Katia Merckx 358
6B Daan van Opdenbosch 418 1
Rik van Roy 407 2
Layla Onkelinx 398 3
Lien van Opdenbosch 379
Mathis van den Brande 376
6 C Stan Alaerts 427 1
Stan Asselbergh 412 2
Ella Goethals 407 3
Myrthe D’hondt 406
Kaat Maes 381
Regina Pacis 1
6A Noa Hoyberghs 444 1 ******
Florence Dupont 401 2
Luna Uytterhoeven 392 3
Madison Vanmechelen 388
Floor Michiels 360
6 B Cedric Goossens 436 1
Elise Lahey 433 2
Wannes Dalemans 420 3
Cleo Houtmans 397
Helena Anninos 363
6 c Eline Lafeber 442 1
Ameli Verwimp 384 2
Noéline 377 3
Ejona Treni 368
Daran Widjaja 353
Regina Pacis 2
6A Annelot 439 1
Oliver 419 2
Ian 397 3
Delphine 396
Mats 326

Het werk van Noa :

My dreams
Hoi, leuk dat je in dit boek leest ! Hier ga je Noa’s droom volgen.
Noa is een lief, leuk en nieuwsgierig meisje dat houdt van avontuur ! Wat goed van pas komt als haar droom schrijfster worden is ! Ja, verhalen en gedichten schrijven is haar passie. In haar kamer heeft ze een gedichten boekje waar al haar gedichtjes in staan. Ze is ook bezig met een boek (Madeliefje) dat je binnenkort ook zelf kunt lezen. Maar, terug naar het verhaal. Dromen, daar gaat het over in dit boek. Grote dromen, kleine dromen, alles kan. Noa is niet gewoon goed in schrijven … Noa kan woorden tot een uniek verhaal samenvoegen. Ze hoopt ooit een echt boek te schrijven dat je in de winkels of bib kan vinden.
Op een zaterdagochtend is Noa al vroeg uit de veren om aan een nieuw boek te beginnen. Voor … een wedstrijd ! Uren lang schrijft ze zich kapot aan een mooi verhaal. Als ze uiteindelijk klaar is, is het al stilaan donker aan het worden. “Jammer,” mompelt ze, “mijn boek aan de jury geven lukt niet meer, daar zal ik morgen wel werk van maken.” Ze gaat naar beneden en ziet haar mama aan de strijkplank staan. Het was mama die haar had ingeschreven. “Euuuh mams ?”zegt ze “Bedankt dat je me hebt ingeschreven voor die schrijfwedstrijd. Maar waarom deed je dat ?” vraagt ze. Waarop haar mama antwoordt : ” Lieve Noa, jouw manier van schrijven is zo mooi, dat moet gedeeld worden.” “Dankjewel mama !” zegt Noa glunderend. “Mijn boek is af en ik ga het morgen aan de jury geven zodat zij mijn verhaal al kunnen lezen ! Maar wil jij mij verhaal eerst lezen mama ? Zo kan je mij vertellen wat jij van mijn boek vindt.” “Natuurlijk mijn engeltje !” zegt mama. Ze gaan samen naar boven om Noa’s verhaal te lezen. “WOW, echt mooi,” gilt ze, “Jij bent de winnende ster van de wedstrijd !” roept Noa’s mama enthousiast.
Ze eten samen nog pizza om het einde van het schrijven te vieren en dan kijken ze nog een talentenshow op TV. Het is een donkere, kille, koude nacht. Noa gaat naar bed en valt stilaan in slaap na een vermoeiende dag. ZZZZZZZ. Die nacht droomt ze helaas over monsters die haar verhaal oppeuzelen. Die monsters staan bekend als de boekenvreters. Eén van de griezels is blauwen loopt rond in zijn ondergoed. De andere is geel en naakt ! Er is ook behaard groen monster ! Noa schrikt wakker als de drie engerds haar hele boek hebben opgegeten. Oef het is maar een droom ! Ze controleert voor de zekerheid of haar boek er nog ligt. Enja hoor, het verhaal ligt nog op haar bureau. Tom (de papa van Noa) komt haar stilletjes wakker maken. “Hey,” fluistert hij, “mama heeft mij alles verteld over de schrijfwedstrijd.” “Goed !” zegt Noa.” “Papa ? Ik heb vreemd gedroomd papa. Ik had gedroomd dat er drie rare monsters mijn boek op aten” fluistert Noa. Papa antwoordt dat dat waarschijnlijk van de stress komt en dat ze over een uurtje het boek gaan afgeven. Max en Alex (de broers en zus) gaan ook mee.”Wordt maar rustig wakker. Mama is al gaan werken .” zegt papa. Als Noa gegeten heeft en haar mooiste kleren aan heeft, zitten ze met vier in de auto. Na 10 minuten rijden, zijn ze er al. Met bevende handen en benen gaat Noa naar binnen. Ze staat in een grote zaal met een mega podium en muren met fonkelende sterren op. Er staan zeker meer dan 1000 stoelen. Hé, dat was de zaal van de talentenshow die mama en zij op TV hadden gezien. Voor haar neus staan de jurystoelen . “Hallo meisje. ik ben Julle.” zegt een jonge vrouw. “Hallo, ik ben Noa.” ” Ik denk dat je dat boek komt afgeven aan de jury ?” vraagt Julie met vriendelijke stem .”Ja klopt” antwoordt Noa beleefd. “Ik ben verantwoordelijk voor de boeken. “, zegt Julie. Noa geeft haar boek aan Julie en kijkt nog een laatste keer vol trots naar haar werk. “Julie ?”, vraagt Noa. “Beloof je dat mijn boek veilig tot bij de jury geraakt ?” “Ja natuurlijk ! Oh en Noa ? Vergeet niet : om 18 uur maken we de winnaar bekend.”, lacht Julie . “We zullen er zijn.”, zegt Noa lachend terug. Ze verlaat de gigantische zaal en rent terug naar de auto. Dan vertelt ze alles aan papa. “Goed meisje, ” zegt hij, “ik ben trots op je !”
Noa’s familie zit klaar. Gespannen zitten ze op het puntje van hun stoel, want het is 18 uur. De presentator neemt plaats op het gigaaaantische podium (en ik overdrijf niet gi-gantisch). Dan volgen de juryleden. WOW ! “Daar zijn ze écht !”, roept Noa. De presentator opent zijn mond en zegt dat iedereen een geweldig boek heeft geschreven, maar dat er maar één de winnaar kan zijn. De juryleden gaan in het midden van het podium staan. De voorzitter van de jury opent de gouden enveloppe. “Tromgeroffel graag !” Grapt een jurylid. “PRRRRRRRRRRR… en de winnaar is Linda met haar boek ‘De blauwe vogel. ” Oh… de woorden komen hard binnen bij Noa. Ze is blij voor Linda, maar ze had zelf zo graag gewonnen. Een medewerker stormt het podium op. Met een knalrood hoofd zegt ze dat er een fout is gebeurd en dat er een andere winnaar is. “Weer tromgeroffel graag !” lacht de voorzitter groen. “De échte winnaar is…. en sorry Linda… Noa met haar boek ‘De avonturenbende !”, roept hij plechtig. Iedereen applaudiseert luid. Noa weet niet wat ze hoort ! Oh ! Ze heeft dan toch gewonnen. Ze neemt trots plaats op het nog steeds gigantische podium. De tranen rollen over haar wangen van geluk. Ze krijgt een prachtig blinkende trofee met handtekeningen van heel bekende schrijvers. Daarna, als het voorbij is, hebben ze nog goed gevierd ! Een avond om nooit te vergeten. Er is zelfs nog een verrassing voor Noa. Haar boek ligt in het winkeltje bij haar in de buurt. Een droom die uitkomt.

Einde I!!!!

Hoyberghs Noa

RPl Hove.

Foto’ s (c) Gazet van Hove.