Lange tijd hebben de Kontichnaren zich administratief  moeten behelpen in het noodgebouw van het Vredegerecht, maar nu staat er een vernieuwd gemeentehuis ter hunner beschikking aan het Gemeenteplein. Het geheel werd plechtig ingehuldigd in aanwezigheid van Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA).

De plannen voor het nieuwe gebouw werden uitgetekend in 2013 onder het bestuur van het vorige schepencollege van N-VA en Dorpslijst Sander. Het nieuwe gebouw wordt overgedragen aan het Autonoom Gemeentebedrijf Kontich dat het zal beheren als een bedrijvencentrum. Naast de gemeentelijke administratie zullen er ook externe partners een onderkomen vinden in het gebouw zoals de politiezone HEKLA, Wijk-werken, Kind & Gezin en het gemeentelijk archief. In de toekomst zullen ook externe personen en verenigingen er een vergaderzaal kunnen huren.

Multifunctioneel gebouw

Er werd een wedstrijd uitgeschreven onder architecten om het plan te gunnen. In totaal deden er 19 architectenbureau ’s mee en uiteindelijk ging Plus Office Architect uit Brussel met de gunning aan de haal. Het bestaande gemeentehuis werd gebouwd begin van de jaren ’80 van vorige eeuw en onderging zowel van binnen als van buiten een ware gedaantewisseling. Het is een omstreden project met een boven de grond uitpuilende raadszaal. De nieuwe stijl heeft rekening gehouden met het oude gebouw. Alles is er ultramodern, kantoren, flexibele bureau ’s, veel lichtinval, vergaderruimten, stilteplekken, keukens, eethoek, op de benedenverdieping een klantgerichte front-office. Het gebouw heeft strenge brandweernormen opgelegd gekregen en is volledig duurzaam.

Vanaf heden zetelen de gemeentediensten en deze van het OCMW onder hetzelfde dak. Er werden geen ontslagen doorgevoerd.

De integratie van de gemeentediensten met deze van het OCMW en het Autonoom Gemeentebedrijf was enkel mogelijk als alle diensten op dezelfde geografische plek zitten. Dit is nu doorgevoerd. Er werd ondertussen een nieuw organigram en een dienstverleningsconcept voor de gemeente uitgetekend.

De nieuwe kernwaarden van het Kontichse bestuur zijn :

  • Voortdurend in beweging
  • Gedreven door klant en kwaliteit
  • Transparant
  • Gericht op ieders kracht.

Hoe naar het gemeentehuis gaan ?

Je bereikt het gebouw via het Gemeenteplein. Aanmelden via de onthaalbediende of rechtstreeks via de ticketzuil. Voor ieder bezoek aan het gemeentehuis voor een dienst of product moet je een afspraak maken. Men krijgt een ticket en via de bewegwijzering kom je in de juiste wachtruimte, balie of spreekkamer waar de meest geschikte medewerker je helpt. Heel dit proces verloopt op de gelijkvloerse verdieping met optimaal respect voor de privacy. Op de eerste en tweede verdieping zit de administratie die instaan voor de verwerking van de dossiers. Men ontvangt daar in principe geen burgers. Een afspraak maken doe je op www.kontich.be op telefonisch op het nummer 03 / 246.25.50.

Foto ‘s © Gazet van Hove.