Edegem

Na de gemeenteraadsverkiezingen moest men terug overgaan tot de installatie van de politieraad van de zone H.E.K.L.A. (Hove-Edegem-Kontich-Lint-Aartselaar). De zittingen gaan steeds door in het hoofdcommissariaat aan de Prins Boudewijnlaan in Edegem. Edegems burgemeester Koen Metsu (N-VA) zat de eerste vergadering voor terwijl de Edegemse Algemeen Directeur Katrien De Prins voor de verslaggeving zorgde.

De Politieraad is het bestuursorgaan van de politiezone. Naast de vijf burgemeesters (allen van N-VA) zetelen er ook nog 19 politieraadsleden, allemaal gemeenteraadsleden, verdeeld volgens het bevolkingsaantal van de betrokken gemeente : 2 uit Hove, 2 uit Lint, 4 uit Aartselaar, 5 uit Kontich en 6 uit Edegem.

De politieraad heeft als bevoegdheid :

  • Beheer en organisatie van de lokale politie
  • Goedkeuring van het zonaal veiligheidsplan
  • Personeelszaken
  • Budget en financiën

Burgemeester Metsu feliciteerde eerst alle verkozen raadsleden en nam akte van de verkiezingsuitslagen voor de verdeling der mandaten in de Politieraad. Nadien legden alle raadsleden individueel hun eed af, die wel een beetje afwijkt van hun eed als gemeenteraadslid. “Ik zweer getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet en aan de wetten van het Belgisch volk” werd zonder morren één na één door alle raadsleden uitgesproken.

Dan volgde een administratieve kennisgeving : de raadsleden krijgen geen wedde, wel presentiegeld van 150 euro bruto per zitting, niet gekoppeld aan de index. De uitbetaling geschiedt via een sociaal secretariaat. Dit werd unaniem aangenomen.

Op 27 februari is er terug een politieraad waar de selectie van de nieuwe korpschef zal gebeuren. De twee kandidaten zullen zich gedurende een kwartier kunnen voorstellen. Het PV van de jury wordt erbij gehaald. Er is reeds een rangschikking gemaakt. Dan volgt de stemming in geheime zitting door de raadsleden.

De politieraad zal in 2019 nog vergaderen op 24 april, 19 juni, 18 september en 18 december. Deze zittingen zijn openbaar voor pers en publiek.

Er is nog geen beleidsplan voorhanden aangezien men wacht naar de installatie van de nieuwe korpschef.

Na deze korte installatievergadering was er een alcohol-vrije receptie.

Verdere info : www.politiehekla.be .

Foto’s © Gazet van Hove