Heb je problemen met je buurman omwille van een erfdienstbaarheid ? Heeft hij/zij een haag verkeerd geplant ? Wordt de hal van het flatgebouw, waar je woont, niet onderhouden zoals afgesproken ? Of heb je een hoogoplopende ruzie met de buren over bomen die volgens jou te dichtbij een perceelgrens staan ? Schakel dan een vrederechter in. De gemeente kan in zo’n zaken immers niet tussenkomen.

De vrederechter staat het dichtst bij de burger en houdt zich bezig met alle problemen die verband houden met het gezinsleven, de buurt en buren (mede-)eigendommen, voogdij of andere zaken die ons nauw aan het hart liggen. Wanneer je een conflict of onenigheid hebt met je buren, richt je je dus best tot een vrederechter en niet tot de gemeente.

Wat is een verzoening of minnelijke schikking ?

Bij de vrederechter heb je twee mogelijkheden. Om kosten en tijd te besparen, kan je proberen om eerst (kosteloos) tot een verzoening of minnelijke schikking te komen. Als een verzoening wordt bereikt, is een soms lang en duur proces vermeden. Belangrijk is dat een verzoening tussen de betrokken partijen moet gebeuren. De rechter kan de besprekingen leiden en de partijen proberen te verzoenen. Hij kan echter geen oplossing afdwingen.

Wanneer komt het dan wel tot een proces ?

Als de vrederechter niet gevraagd wordt om de partijen te verzoenen of als de poging tot verzoening mislukt, blijft er geen andere keuze over dan een proces op te starten. Ook wanneer de tegenpartij niet op de verzoeningszitting verschijnt, kan de rechter geen veroordeling uitspreken. Als je een procedure bij de vrederechter wil starten, zal je in de meeste gevallen ‘rolrecht’ moeten betalen. Dat is een vergoeding om het dossier bij de rechtbank te openen. Het rolrecht bedraagt in de meeste gevallen 35 euro.

Bij welke vrederechter kan ik als Hovenaar terecht ?

Het vredegerecht is een burgerlijk gerecht : er worden dus geen strafzaken behandeld. Omdat de vrederechter dicht bij de burger moet staan, is het niet verwonderlijk dat er 187 vredegerechten bestaan in België. Er is één vredegerecht per gerechtelijk kanton. De gemeente Hove behoort tot het kanton Kontich. Het vredegerecht bevindt zich op de Mechelsesteenweg 83 in Kontich. Tel : 03 / 457 05 11, fax: 03 / 457 86 24, vred.kontich@just.fgov.be www.just.fgov.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove.