Week van de Lentekriebels 18 tot 22 maart

Verliefd zijn, heerlijk en soms best ingrijpend. Van kleuter tot puber en jongvolwassene. Overduidelijk gelukkig zijn, stralen, er bestaat niets anders meer in de wereld, maar ook ongelukkig zijn, onbeantwoorde liefdes,… Het hoort erbij en hoe ga je er als ouder mee om ?

Welke leeftijd je kind ook heeft, kleuter, lagere school of puberteit, neem de verliefdheid ernstig. Verliefdheid is een deel van hun seksuele ontwikkeling. Het draait niet alleen om lichamelijke uitingen, maar ook rond het ontdekken van gevoelens als graag zien, zorgen voor. Laat ruimte voor je kind om erover te praten. Luisteren en de boodschap geven dat verliefdheid er mag zijn, kan een basis leggen voor latere ontdekkingstochten doorheen relaties.

In de pubertijd kan verliefdheid stormachtig zijn. Emoties kennen hoogtes en laagtes en de lichamelijke aantrekkingskracht komt op de voorgrond. Niet zelden worden ouders meegenomen in de rollercoaster van gevoelens en groeit een bezorgdheid rond het beleven van seksualiteit. Voor pubers is het belangrijk om te weten dat ze thuis terecht kunnen met hun gevoelens, maar verwacht niet dat ze jou ten allen tijde zullen informeren. Misschien is verliefdheid voor hen gemakkelijker om te delen met leeftijdsgenoten. Je mag best geïnteresseerd zijn in hun liefdesleven, maar respecteer de grenzen die je kind aangeeft. ‘Moeten’ is vaak voor de pubers een reden om niet te doen wat verwacht wordt, ‘mogen’ laat de deur open. Weet ook dat vandaag haatgevoelens, jaloersheid of verdriet de sfeer in huis kunnen beïnvloeden, maar morgen kent het geluk geen grenzen. Luisteren, begrip tonen en je puber eigenaar laten van zijn/haar gevoelens, is wat je kan doen. Trek als ouder je eigen grenzen ! Het leven draait immers niet alleen rond je kind. Maak samen duidelijke afspraken over wat kan en wat niet. Wanneer komt het vriendje, wanneer gaat dochterlief naar hem ? Blijven slapen ? Hierbij hou je best rekening met de grenzen van alle gezinsleden en negeer je je eigen buikgevoel niet. Hou je oordeel over de keuze van je kind voor jezelf. Je mag je bezorgdheid best uiten, maar hou opening voor dialoog. Zeggen aan je zoon dat je merkt dat hij veel stiller is dan voorheen, klinkt heel anders dan je mening uiten over zijn vriendinnetje of vriendje.

bloemen en kussen van de juffrouw

Naast alle goedbedoelde adviezen is hoe we het leven als ouder ‘voorleven’ van groot belang. Sta even stil hoe jij praat over ouders die uit elkaar gaan of na een scheiding een nieuwe relatie beginnen, over holebi-koppels, over koppels van gemengde afkomst,… Dat bepaalt voor een groot deel de manier waarop jouw tiener zijn of haar mening zal vormen.

www.groeimee.be/opvoedtips/verliefdwww.seksuelevorming.be/week-van-de-lentekriebelswww.opvoedingswinkelmortsel.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove.