Het nieuwe gemeentebestuur van N-VA en Fan van Hove o.l.v. burgemeester Koen Volckaerts heeft de ambitie om snel van start te gaan.

Beleidsdoel 1 Barometer

We voorzien een overzichtelijke rapportering van onze beleidsdoelen met een bestuursbarometer. Deze geeft elke Hovenaar de mogelijkheid om de verwezenlijkingen van onze ploeg te volgen. Elk beleidsdoel zal zo een status krijgen (in voorbereiding, in uitvoering, opgeleverd, stopgezet). We gaan dit visueel maken in de signalisatie bij bijvoorbeeld werken, maar ook met een katern in de infoHove en via de gemeentelijke website. De beleidsbarometer is een dynamisch instrument dat aangepast kan worden in functie van de wijkoverleggen.

Beleidsdoel 2 Opstarten wijkoverleg

We geloven sterk in de kracht van verbinding tussen mensen en een opbouw van onderuit. We trekken daarom ook de wijken in. We starten in elke wijk een wijkoverleg op waar we ideeën laten komen van de Hovenaar en we onze plannen voor lokale ingrepen ter sprake brengen. We starten hiermee in het eerste jaar van onze bestuursperiode.

Beleidsdoel 3 Ontvangst nieuwe Hovenaars

We zorgen voor een warme ontvangst van de nieuwe inwoners. Nieuwe burgers krijgen zo de kans onze gemeente te leren kennen en hun ideeën en wensen aan het bestuur te formuleren.

Beleidsdoel 6 Opmaak fietsplan

We zorgen voor een fietsplan met kindvriendelijke, veilige routes naar school, speelpleinen, bibliotheek, kinderopvang, park,…). Het gebruik van deze routes verankeren we door waar nodig ingrepen te doen aan de rijbaan, oversteekplaatsen, signalisatie,… Het principe blijft in het centrum dat de fietser de snelheid bepaalt. We ontwikkelen deze plannen samen met de Hovese scholen. Volgende aspecten worden in het fietsplan alvast ontwikkeld : • De meest gefrequenteerde oversteekplaatsen fietsvriendelijker maken. De ontwikkeling van fietsstraten. • Betere aansluitingen aan de knooppunten van de Fietsostrade F1

Beleidsdoel 6 Vlinderoversteekplaatsen

Extra veiligheid creëren bij de afwikkeling van autoverkeer aan de Hovese scholen door middel van vlinderoversteekplaatsen.

Beleidsdoel 6 Aanleg strook Veldkantvoetweg

De ontwikkeling van fietsstraten.

Beleidsdoel 7 Start studie voetpad in de J. Lambrechtslei

We maken een inventaris op van de straten (rijbaan, fietspaden, voetpaden) in functie van onderhoud en verkeersveiligheid. We doen dit jaarlijks en willen zo een belangrijke inhaalbeweging maken.

Beleidsdoel 7 Snelheidsremmers in de Diepestraat en P. Van Ostaijenlaan

We willen de rust laten terugkeren na de vele omleidingen door de Veldkant-Noord. We voorzien maatregelen in functie van snelheidsbeperkingen. Ook voor fietsers moet de doorsteek van deze wijk veiliger worden. • Ook de Lege Veldkantlaan mag terug ontlast worden. We zoeken ook daar naar snelheidsverminderende oplossingen en onderzoeken hoe we de fiets- en voetpaden daar kunnen optimaliseren.

Beleidsdoel 7 Opstart studie Molenstraat

We zorgen voor een heraanleg van de rijbaan van de Molenstraat waarbij we de snelheid drukken en de parkeerdruk verlichten. We onderzoeken de invoering van enkelrichtingsverkeer van de Nieuwstraat in de richting van de L. Dumortierstraat.

Beleidsdoel 7 Opstart studie J.F. Gellyncklaan

We voorzien een structurele aanpak voor de Jan Frans Gellyncklaan (deel 1 van het rondpunt tot de N1) in plaats van het voortdurende oplapwerk aan de betonplaten. We starten de totaalherinrichting (onder- en bovenbouw) met snelheidsbeperkende maatregelen.

Beleidsdoel 10 Opsmukken fietserstunnels

We smukken de fietserstunnels aan de Kasteelstraat en het station op. We doen een oproep via de dienst Vrije Tijd om daar samen met de Hovenaars iets leuks van te maken met als thema Hove.

Beleidsdoel 17 Start traject jeugdlokalen

We ondersteunen de werking van de verenigingen, in overleg met hen, zowel financieel als materieel. • We maken werk van een betere verdeling van de werkingsmiddelen, waarbij we uitgaan dat verenigingen dienen ondersteund te worden, maar die middelen ook efficiënt moeten gebruikt worden. • We ondersteunen de verenigingen bij de uitbouw van hun infrastructuur. Met name de jeugdverenigingen in Hove hebben nood aan een betere accommodatie. We tekenen daar met hen een traject toe uit. • We maken werk van deelgebruik. Er wordt nog heel vaak in hokjes gedacht. Jeugdbewegingen hebben een eigen lokaal dat enkel tijdens het weekend wordt gebruikt. Het dienstencentrum heeft een aanbod enkel voor senioren. Schoolgebouwen staan in de weekends en vakanties vaak leeg. Dat kan toch beter ? We willen door wat meer te delen en samen te werken meer mensen de kans geven om op een leuke manier hun vrije tijd te beleven. • We betrekken de Hovese verenigingen meer bij de evenementen die de gemeente in Da Capo organiseert. Ook samen programmeren. Zodat een vereniging er bijvoorbeeld door de toog te doen een zakcent aan kan verdienen. • We zetten in op technische ondersteuning van de middenstandsvereniging. • We werken een veel flexibeler uitleensysteem uit met kwaliteitsvolle materialen via het digitaal loket en met een gratis levering bij ontmoetingsactiviteiten.

Beleidsdoel 20 ‘Village Trail’

We bouwen eigen evenementen terug uit. Met onder andere terug een jaarlijkse Stratenloop (‘Village Trail’) in het dorp. We willen ook het park meer benutten voor nieuwe activiteiten : film, ‘bike-in’,…

Beleidsdoel 28 Start onderzoek kunstgrasveld

We gaan verder met de verbetering van de Hovese sportinfrastructuur. Onze prioriteit is een kunstgrasveld op de terreinen van het AGB met deelgebruik door scholen, verenigingen,… In dialoog met Hove Sport starten we dit op en onderzoeken we ook de mogelijkheid naar subsidiëring hiervoor.

Beleidsdoel 32 Heropstart Welzijns- en gezondheidsoverleg

De initiatieven van de Gezondheids- en Welzijnsraad worden heropgestart. Het accent van het gemeentelijk gezondheidsbeleid ligt op preventie en sensibilisering en voeren ook de mantelzorgpremie terug in.

Beleidsdoel 37 Grote Lentepoets

We voorzien een urgentieplan ‘Proper Hove’, met een snel-respons-team voor sluikstort en zwerfafval. Prioriteiten : • We starten de Grote lentepoets van Hove op, de Hovenaars samen met de bestuursploeg. • We zorgen voor een adequate rattenbestrijding. Dit in overleg met de NMBS voor de tuintjes Kasteelstraat, Meylstraat en Fietsostrade F1. • De elektriciteitskastjes in Hove krijgen een creatieve bedrukking via de Kunstacademie.

Beleidsdoel 37 We laten de houten blokken verwijderen op de groenstroken

We zorgen voor een beter onderhoud van de talrijke (gedeelde) groenperkjes in de wijken. Waar kan zorgen we voor een onderhoudsarme en meer diverse groenaanplanting (onder andere meer bloem dragende beplanting). In samenspraak met de NMBS zorgen we voor een beter onderhoud van de hagen. We laten de houten blokken verwijderen op de groenstroken in onder andere Zonnedauw. • We voorzien een beter planmatig onderhoud van de wadi’s in Veldkant-Zuid. De wadi’s mogen er ook minder troosteloos bijliggen. We zorgen daar voor een grond-bedekkende bloemenweide.

Beleidsdoel 37 We verfraaien/vergroenen het centrum van Hove

We verfraaien/vergroenen het centrum van Hove met een optimalisatie van de bebloeming en met meer groenaanplantingen rond het gemeenteplein.

Beleidsdoel 37 De elektriciteitskastjes

De elektriciteitskastjes in Hove krijgen een creatieve bedrukking via de Kunstacademie.

Beleidsdoel 38 Diftar wekelijks

We zijn voorstander van het principe ‘de vervuiler betaalt’. Het gedifferentieerd tarief (‘diftar’) wordt verdergezet, maar de frequentie van de ophaling moet terug omhoog. We starten met een pilootfase van wekelijkse ophaling tijdens de zomermaanden. De diftar-tarifering zal hierop worden aangepast.

Beleidsdoel 39 Banken Frijthout

We zorgen voor nog meer natuurbeleving : • We zorgen verder voor de verdere ontsluiting van de ‘trage wegen’. • We voorzien het Frijthout van een plukweide met naast fruitbomen ook laagfruit. • Het landschapspark krijgt ook in samenwerking met Natuurpunt meer zitbanken. • We voorzien meer accommodatie om even te rusten en te genieten. Dit door voldoende zitbanken te plaatsen om even te rusten en te genieten van ons groen. We integreren die zitbanken ook in de (thematische) wandelkaarten van de Zuidrand.

Zie verder op www.hove.be .

Foto’s © Gazet van Hove.