Boekvoorstelling ‘Tegen de muur’ – Ongecensureerd repressiedagboek

repressie

Al tijdens zijn gevangenschap begon Filip De Pillecyn aan zijn memoires over de grote breuk in zijn bestaan. Ze werden niet onmiddellijk na zijn vrijlating gepubliceerd, noch bij zijn overlijden in 1962. Toen ze in 1979 onder de titel Face au mur wel verschenen, was het in verminkte vorm. Vele passages bleken gecensureerd.

repressie

In de boekhandel vanaf 25 maart, €24,95

Doorbraak geeft Tegen de muur vandaag opnieuw uit. In deze heruitgave zijn de oorspronkelijke ‘herinneringen’ hersteld. Voor het eerst kan de lezer zien hoe De Pillecyn worstelt met het volksnationalisme dat hij had beleden, maar ook hoe hij ten slotte de repressie een plaats geeft in zijn levensfilosofie. Dit wordt de basis voor zijn latere romans.

Tegelijkertijd blijkt nu de grote overeenkomst van De Pillecyns observaties met het gangbare Vlaamse negatieve oordeel over de repressie als een mislukking, zowel in haar opzet als in haar praktijk en uitwerking.

Naast de geannoteerde tekst bevat deze uitgave een handleiding bij de lectuur ervan, en een toegift in de vorm van het stripverhaal Hoe de zwarten in de hemel kwamen, ontstaan in het hechteniskamp van Lokeren. Jean-Pierre Rondas en Emmanuel Waegemans stonden in voor de redactie van dit belangrijke tijdsdocument.

Boekvoorstelling

Wat ? Dirk Rochtus verwelkomt en leidt in. Vervolgens gaan Jean-Pierre Rondas (Doorbraak) en prof. Emmanuel Waegemans (Filip De Pillecyncomité) met elkaar in gesprek.

Waar ? KU Leuven, Campus Antwerpen, Sint-Andriesstraat 2 in 2000 Antwerpen (parking Groenplaats of Lombardenvest)

Inschrijven ? U kan de boekvoorstelling gratis bijwonen, maar inschrijven met her formulier hieronder is wel verplicht.

Het boek

Het boek zal na de boekvoorstelling ook verkrijgbaar zijn in de boekhandel. Maar u kan het ook hier al bestellen — zo steunt u Doorbraak.

Leden van het Filip De Pillecyncomité die het boek eerder al bestelden via hun lidmaatschap van het comité, kunnen het boek die avond komen ophalen.

Inschrijven

 

Boekvoorstelling “Tegen de muur” van Filip De Pillecyn

 *
(including yourself)
Vul op deze pagina uw inschrijvingsinformatie in. Als u extra personen in wilt schrijven, zult u nadat u deze pagina heeft ingevuld en op ‘Doorgaan’ heeft geklikt hun inschrijvingsinformatie in kunnen voeren.
Uw registratie