Fractie ‘Hove Beweegt’ valt schepen Luc Vuylsteke de Laps persoonlijk aan

Op de laatste Hovese gemeenteraad kwam het geregeld tot een aanvaring van het groen-linkse raadslid Diederik Vandendriessche (HB) met eerste schepen Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove / CD&V).

Oorzaak was de bespreking van het subsidiedossier van het fietspad van de Mortselsesteenweg. Het schepencollege heeft op 16 april 2018 beslist om het fietspad van de Mortselsesteenweg tussen de Wouwstraat en de Jozef Lambrechtslei te gunnen als een uitbreiding van de werken van de Leliestraat. Momenteel is de gemeente in overleg met het provinciaal Fietsfonds over het subsidiedossier voor het fietspad. De provincie heeft vastgesteld dat de gemeente in de loop van de ganse procedure vergeten is om het ontwerpplan van het fietspad formeel te laten goedkeuren door de gemeenteraad, wat een vereiste is om het subsidiedossier te kunnen vervolledigen. De groen-linkse raadsleden Filip Craen en Jozef Ampe hadden hierop kritiek en pleitten ook voor een voetpad langs beide zijden van de straat.

Nadien ging het groen-linkse raadslid Diederik Vandendriessche – tevens provincieraadslid voor Groen – tot de aanval over op eerste schepen en gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove/CD&V). “U bent zowel rechter als partij in dit dossier. U werkt voor de provinciale deputatie. Als iemand klacht indient bij de provincie tegen de gemeente hebben we problemen. Hier hangt een zweem van partijdigheid rond” aldus de groen-linkse interpellant. De schepen verdedigde zich : “Ik werk voor de twee provinciaal gedeputeerden die niet bevoegd zijn voor het vergunningsbeleid. Ik ben op geen enkel moment betrokken bij dit dossier”.

Luchthaven Deurne ?

Voordien had Diederik Vandendriessche bij een op het eerste zicht gemakkelijk agendapunt schepen Luc Vuylsteke de Laps ook al hard aangepakt. Bij het aanduiden van de vertegenwoordigers van Hove voor het Erkend Regionaal Samenwerkingsverband Provincie Antwerpen (ERS) stond als eerste vertegenwoordiger voor Hove eerste schepen Luc Vuylsteke de Laps en als vervanger Bart Van Couwenberghe (N-VA). De groen-linkse interpellant had harde kritiek : “Welke loyaliteit heeft u in deze functie ? Wat als er conflict komt tussen de provincie en de gemeente, ik denk nog maar aan de Luchthaven van Deurne ? U zit in een werkgever-werknemersrelatie” vroeg Diederik Vandendriessche zich af. Luc Vuylsteke de Laps antwoordde : “Mijn loyaliteit zal altijd voor de gemeente zijn. Daar ben ik verkozen. Indien er een probleem zou voordoen, kan ik mij altijd laten vervangen.”

Incident gesloten.

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove)

COMMENTAAR :

We zijn nog maar drie maanden ver in deze legislatuur 2019-2024 en het groen-linkse Hove Beweegt heeft zich al erg laten opmerken met kritiek op het nieuwe Hovese gemeentebestuur. De andere oppositiepartij Ph7 zit er bij en kijkt ernaar.

Het groen-linkse raadslid Diederik Vandendriessche – tevens ook Antwerps provincieraadslid voor Groen (cumul van mandaten !) – speelt het spel hard. Nu op de man in plaats van op de bal, als we het in voetbaltermen zouden uitdrukken.

In de periode 2007-2012 zat het groen-linkse Hove Beweegt samen met de toenmalige CD&V in het Hovese College van Burgemeester en Schepenen met Luc Vuylsteke de Laps als burgemeester. Diederik Vandendriessche was toen voorzitter van de gemeenteraad (maandelijks dubbele zitpenning !). Die coalitie is in 2012 ‘bont en blauw’ uit elkaar gegaan. Leven die frustraties nog diep binnen het groen-linkse Hove Beweegt ? Men zou het zo zeggen als men de reactie van raadslid Diederik Vandendriessche aanziet. En deze legislatuur is nog maar pas begonnen. Het worden nog harde politieke tijden in Hove !

En blijkbaar gaat het binnenkort in de Antwerpse provincieraad ook stormen over Hove !?! …

Diederik Vandendriessche (HB)

Foto’s © Gazet van Hove.