Mortsel

Op vrijdag 29 maart werden er ter voorbereiding al een vijftiental bomen gerooid bovenop het reduit in FORT 4.

groene ruimte

De komende jaren gaat lokaal bestuur Mortsel met behulp van subsidies en in samenwerking met Kempens Landschap en PMV verder investeren in FORT 4. Zo plannen we enkele historische gebouwen en de wegen op het fort te restaureren zodat ze kunnen gebruikt worden. Alleen : dat is in de praktijk niet evident. Want de fortgebouwen zijn historisch bijzonder waardevol, maar ook aan een stevig onderhoud toe vóór we aan de invulling kunnen denken. Vergelijk het met de renovatie van een eigen huis. Vóór je aan het interieur kan denken, moet je eerst de buitenkant in orde brengen. En dat is exact wat nu in een volgende fase voor het reduit gaat gebeuren. Het dak van het reduit wordt gerenoveerd en waterdicht gemaakt.

Het ‘dak’ van het reduit is in zeer slechte staat. Niet in het minst omdat er doorheen de tijd veel struiken en bomen op begonnen te groeien. In de zomer geeft dit misschien een fraai beeld, maar in werkelijkheid brengt dit het bouwwerk enorme schade toe: de wortels maken het metselwerk kapot en er ontstaat veel waterinsijpeling. Het dak moet dus volledig gerenoveerd worden. Om aan dat dak te kunnen werken, moeten alle bomen, struiken en andere begroeiing weg en moet alle aarde weggehaald worden, enkel op het dak van het reduit zelf uiteraard. Dat zal vanaf 15 september gebeuren. Vanaf 1 april tot na de zomervakantie mogen er immers geen bomen gerooid worden. Wanneer de begroeiing weg is, wordt er gewerkt aan het metselwerk, de schoorstenen en verluchtingskanalen en de afvoergoten. Er worden dekstenen vervangen of geplaatst en heel het dak wordt waterdicht gemaakt. Nadien wordt er opnieuw aarde aangevoerd en wordt het dak opnieuw van groen voorzien.

Op vrijdag 29 maart werden er ter voorbereiding al een vijftiental bomen gerooid bovenop het reduit in FORT 4. Dit gebeurt ter voorbereiding van de dakrenovatie van het reduit, die in september start. Voor deze dakrenovatie zullen in het najaar alle bomen op het dak van het reduit moeten verdwijnen. Door nu al een aantal bomen te verwijderen wordt een grote tijdswinst gehaald. Om het dak waterdicht te maken, moet er namelijk een werfbrug gebouwd worden naar het midden van het reduit. Nu al 15 bomen rooien heeft als voordeel dat de opstelling van onze brug kan gebeuren in de aanloop naar 15 september. Zodoende is de brug dan klaar en kan er effectief op 15 september gestart worden met het rooien van de rest van de begroeiing op het dak van het reduit. Hoe vroeger we hiermee in de herfst kunnen starten, hoe kleiner de kans dat het winterweer roet in het eten strooit.

grondplan Fort 4