Uit groene hoek blijft men pleiten voor het drukken van geld om zo investeringen in een klimaatvriendelijke economie mogelijk te maken. Terwijl iedereen weet dat geld drukken gigantische inflatie veroorzaakt. Groen en een aantal economen antwoorden dan dat dit niet anders is dan het geld drukken van de Europese Centrale Bank. Maar die vergelijking gaat niet op.

“Moderne monetaire charlatans”, zo noemt de econoom Geert Noels het aanhoudende pleidooi van groene politici en een aantal economen om geld te drukken en op die manier investeringen in een klimaatvriendelijke economie mogelijk te maken. “De geldpers om het milieu te redden” werd eerst gelanceerd door Anuna De Wever in een Knack-interview. Het voorstel was zo hallucinant dat een mens zou denken dat het vraaggesprek nep of satire was. Niet dus. Groen-Europarlementslid Bart Staes sprong mee op kar. Ondertussen is het pleidooi om geld te creëren voor groene investeringen gemeengoed geworden.

politiek totaal onbekwaam volk

Herstelbetalingen

Wie daar kritiek op heeft, wordt meewarig bekeken. Dat is vreemd. Als de klimaatbetogers goed hadden opgelet in de les geschiedenis, zouden ze weten dat geld drukken een drama is voor de economie. Onder politieke druk is dat in het verleden meermaals gebeurd. In de middeleeuwen ontwaardde de Franse koning Filips de Schone de munten door er minder gesmolten edelmetaal in te laten gieten. Het was een manier om zijn torenhoge schulden weg te laten ‘inflateren’. Dan is er het voorbeeld van de Weimar-republiek, waarbij de geldpers gebruikt werd om de Duitse herstelbetalingen na WO I deels op te hoesten. Door het drukken van geld volgde hyperinflatie en een verarming van de middenklasse. Het leidde tot de opkomst van het nationaalsocialisme. De Duitsers hebben er een zelden geziene angst voor het inflatiemonster aan overgehouden. Een stijging van de inflatie boven 2 procent en het is al grote paniek.

Recentere voorbeelden zijn Zimbabwe en het neo-communistische Venezuela, waar politici de geldpers gebruikten om de economische problemen op te lossen; met hyperinflatie en massale verarming als gevolg. Milton Friedman, nog altijd uitgespuwd door de linkerzijde, had gelijk. Inflatie is altijd een monetair probleem.

ECB

Toch blijven de voorstanders van de groene geldcreatie – die we gerust monetaire tovenarij mogen noemen – pleiten voor deze piste. Reden : de Europese Centrale Bank (ECB) heeft toch ook geld bijgedrukt om de Europese economie na de financiële crisis van 2008-2009 erbovenop te helpen?!

Dit moet sterk genuanceerd worden. Wat de ECB doet, is niet te vergelijken met de toestanden die men in Weimar heeft meegemaakt, en nu in Venezuela. Er wordt niet zomaar geld bijgedrukt. Dat die indruk bestaat, is een fout van de journalisten die het hebben over “de geldcreatie van de ECB”. Wat de ECB doet, is het opkopen van overheidsobligaties van lidstaten, zodat de private banken dat niet moeten doen. Zo krijgen de financiële instellingen meer ruimte om geld te lenen aan bedrijven en consumenten. Gekoppeld aan een zeer lage rente moet dit de economie aanjagen. Volgens de ECB heeft dit beleid de voorbije jaren gewerkt.

Dat valt te betwijfelen. Dit monetair beleid heeft vooral de ongelijkheid verhoogd omdat de lage rente ervoor gezorgd heeft dat het geld vooral op zoek gaat naar de hoogste rendementen. En dan komen we snel bij aandelen. Gevolg is dat de vermogenden met veel aandelen nog rijker zijn geworden terwijl de klassieke spaarders door de lage rente eigenlijk een impliciete vermogenstaks moesten betalen. Het geldbeleid en de lage rente zorgen er ook voor dat overheden minder geneigd zijn te besparen, want schulden kunnen toch goedkoop worden gefinancierd. Neen, het geldbeleid van de ECB heeft niet gewerkt zoals het hoort. Geert Noels was er in zijn column terecht kritisch over en stelt terecht dat we ons door dit beleid en de afwezigheid van zware inflatie niet in slaap mogen laten wiegen: “Nee, er is geen prijsinflatie van goederen en diensten, maar er is overvloedige assetinflatie. De prijs van activa wordt kunstmatig hoog gehouden, en overcapaciteit wordt in stand gehouden en opgeblazen.”

Door Angélique Vanderstraeten – © ‘t Pallieterke .

Foto’s (c) Gazet van Hove.