Hans Verreyt, Vlaams Belang, Kamer van Volksvertegenwoordigers, 4de plaats Antwerpen

In het kader van de komende verkiezingen van 26 mei hadden we een gesprek met Hans Verreyt, kandidaat voor het Vlaams Belang.

Wie is Hans Verreyt ?

“Ik ben 38 jaar jong, gelukkig getrouwd en trotse vader van twee kinderen Rube en Imme. Ik groeide op in Lint, liep school in het Sint-Gabrielcollege in Boechout. Bijna 15 jaar geleden kocht in een woning in Boom. In deze Rupelgemeente ben ik intussen 13 jaar fractievoorzitter voor het Vlaams Belang. U kan me terugvinden op de vierde plaats voor de Kamerverkiezingen.”

Boom aan de Rupel

Wat is uw functie binnen het Vlaams Belang ? Beweging ? Actiegroepen ?

“Momenteel werk ik voornamelijk achter de schermen bij het Vlaams Belang. Daar wordt er heel wat werk verzet door een kleine ploeg mensen. Ik ben trots om al vele jaren tot die ploeg te behoren. Ik sta voornamelijk in voor al het drukwerk, ook datgene wat onze kandidaten vandaag verspreiden in gans Vlaanderen. Daarnaast zorg ik voor de technische ondersteuning van onze grote evenementen. Telkens er een congres, familiedag, meeting of persconferentie wordt georganiseerd, ben ik als eerste ter plaatse en vaak als laatste weer naar huis. Datzelfde engagement neem ik ook op in de Vlaamse Beweging.”

Waarom bent u actief bij het Vlaams Belang ?

“Als je ziet wat er allemaal misloopt in ons land, kan je twee dingen doen. Ofwel blijf je vloeken in je luie zetel, ofwel probeer je er iets aan te veranderen. Ik koos voor het laatste. Als gemeenteraadslid zorg ik er voor dat er naar ons geluisterd wordt. Vele van onze voorstellen werden trouwens goedgekeurd en tal van slechte voorstellen van de meerderheid werden weggestemd of bijgestuurd dankzij onze oppositie. Ik denk spontaan aan de terugbetaling van de schandalige ziekenhuisbelasting, de invoering van een vreemdelingentaks, het niet verhogen van de dagprijs voor het Boomse rusthuis, de fikse korting (450.000 euro) op de aankoop van de nieuwe bibliotheek, … Het Vlaams Belang weegt op het beleid.”

Wat zijn de kernpunten van uw programma / inzet ?

“Er zijn vele redenen om Vlaams Belang te stemmen. Zo moet Vlaanderen stoppen met het OCMW van de wereld te spelen. Wij willen opnieuw baas zijn over onze eigen centen, onze eigen grenzen en onze eigen toekomst.

Terwijl het gemiddeld pensioen 1.200 euro bedraagt loopt de kostprijs van een asielzoeker op tot 2.255 euro per maand. De helft van de leeflonen in ons land worden uitgekeerd aan niet-Belgen terwijl er bijna 15.000 mensen met een handicap op de wachtlijst staan voor hulp.

Ook met de N-VA moest de Vlaming blijven betalen voor bodemloze Waalse putten. Elke Vlaming betaalt jaarlijks 2.000 euro aan Wallonië. Met solidariteit heeft dat niets meer te maken, met georganiseerde diefstal des te meer.

Onze zuiderburen krijgen hierdoor trouwens niet de minste prikkel om uit het dal te klimmen. Het Vlaams Belang wil de miljardentransfers stoppen door de volledige splitsing van de Belgische sociale zekerheid en fiscaliteit.”

Uw prognose voor 26 mei ?

“Ik ben Madama Blanche niet en ga dus geen voorspellingen doen. Maar we werken aan een beter resultaat dan de vorige nationale verkiezingen. Graag zouden we ook de symbolische lat van 10% halen. Dan hebben we de nodige slagkracht in handen om nog meer te wegen op het beleid. En die kracht groeit met iedere procent boven de tien. En persoonlijk zou ik natuurlijk graag een mooi aantal voorkeurstemmen zien naast mijn naam (lacht).”

Hans Verreyt in Hove

Men verwijt het Vlaams Belang vaak dat het een verloren stem is ?

“Sinds de gemeenteraadsverkiezingen, die we glansrijk wonnen, lieten we een regering struikelen over het Marrakeshpact, konden we de schandalige kilometerheffing van Ben Weyts tegenhouden en bovenal kunnen we het verscherpte debat rond immigratie op ons conto schrijven. Het ontlokte de bekende politicoloog Dave Sinardet zelfs de conclusie dat onze partij meer impact heeft dan bepaalde beleidspartijen.”

Uw laatste gelezen boek ? Wat uitleg ?

Als grafisch vormgever gaan er natuurlijk veel boeken door mijn handen. Spijtig genoeg schiet er altijd te weinig tijd over om ze ook allemaal te lezen. Het laatste boekje dat ik wel volledig las, is ‘Francken Faalt’ van Tom Van Grieken in voorbereiding van een verkiezingsdebat over het asiel- en migratiebeleid in ons land.”

Tom Van Grieken

Uw lievelingsgerecht ?

“Een goed stukje vlees kan me steeds bekoren, samen met een kroketje en een beetje mayonaise.”

Uw geliefde sport ?

“Ik ben niet direct een groot sporttalent en maak er vooral te weinig tijd voor, maar skiën, fietsen en zwemmen doe ik graag. Soms pik ik ook nog een match van Rupel-Boom mee, maar dat is dan de passieve sportbeleving”.

Uw geliefde hobby ?

“Naast mijn kinderen, vrienden en mijn werk schiet er bijzonder weinig tijd over. Die vrije tijd gaat bijna volledig naar de lokale politiek en de Vlaamse Beweging.”

Als u morgen het groot lot wint van …1 miljoen euro …, waar gaat u dan op inzetten ?

“Dromen (en uitgeven) van centen die je niet hebt, doet me eigenlijk denken aan de federale regering. De Wever liet alle Vlaamse eisen vallen voor de zogenaamde economische herstelregering. Het resultaat kennen we intussen. We hebben nog steeds de laagste pensioenen en de hoogste belastingen; we moeten er alleen nog twee jaar langer voor werken. De beloofde begroting in evenwicht is verder weg dan ooit met een verwacht tekort van meer dan 8 miljard euro.”

Nog iets te zeggen / te melden ?

“Voor de komende verkiezingen had ik graag persoonlijk om uw steun gevraagd. Ik kreeg van het Vlaams Belang de kans om van op de vierde plaats op de Kamerlijst onze kleuren te verdedigen, dat is een strijdplaats. Met uw steun (en voorkeurstem) op 26 mei zou ik mijn jarenlange inzet voor onze partij kunnen verderzetten in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.”

Foto’s (c) Gazet van Hove.