N-VA-verkiezingsmeeting in Edegem

“Een avond met Bart De Wever, Jan Jambon en Assita Kanko”

Hotel ‘Ter Elst’, maandagavond 13 mei, 20.00u.

De eerste militanten en supporters zijn reeds kort na 19.00u. aanwezig en drinken nog iets in de lobby van het hotel.

De N-VA zette in Edegem haar sterke kanonnen in voor de laatste provinciale meeting. Burgemeester Koen Metsu – 8ste kandidaat op de Kamer – mocht de meer dan 500 aanwezigen verwelkomen. Hij beklemtoonde dat Edegem een onafhankelijke gemeente wenst te blijven en niet wil opgaan in groot-Antwerpen !

De eerste spreker was Jan Jambon, kandidaat federaal premier en ook burgemeester van Brasschaat. Hij beklemtoonde de goede zaken die de N-VA-ministers in de “Zweedse regering” hebben volbracht en wat er eventueel te wachten staat voor de Vlamingen als de Waalse (extreem)linkerzijde terug aan zet zou komen.

Als volgende spreker ging partijvoorzitter Bart De Wever, kandidaat Vlaams minister-president, hierop verder in. “In Wallonië is het zeker dat de PS met Ecolo een linkse regering zullen vormen. Ecolo heeft zelfs een linkser programma dan de socialisten. Als ze samen niet aan een meerderheid komen, nemen ze de communisten (PTB) of de ‘christenen voor het socialisme’ (= Cdh) erbij. In Vlaanderen staat John Crombez zeker te wachten om mee op te stappen, dan is de SP.a er nog eens bij. In Mechelen is er een driftkikkertje die ook wil meedoen. Als deze linkse alliantie niet aan een meerderheid komt, doen ze een bod op de CD&V (de Vlaamse ‘christenen voor het socialisme’) en dan krijgt Wouter Beke het premierschap aangeboden. Zou die dat weigeren ? In deze constellatie zullen de belastingen de pan uitswingen, de industrie krijgt allerlei taksen opgelegd, de PS eist een vierdagenweek met behoud van loon, … we eindigen in economische puinhopen, terwijl al onze buurlanden de nodige hervormingen doorvoeren” aldus de voorzitter. Hij riep al zijn militanten op om de laatste 12 dagen voor de verkiezingen nog alles te geven in de campagne, zeker naar de nog niet-overtuigde kiezers te gaan op allerlei markten en manifestaties, want hij wil nog zeker twee procentpunten in de peilingen groeien.

Lenn De Cleene en Assita Kanko

Als laatste spreekster kwam Assita Kanko aan de beurt. Ze is schrijfster, onderneemster en vrouwenrechtenactiviste. Ze staat op de tweede plaats van de Europese N-VA-lijst. Ze vertelde over haar emigratie uit Burkina Faso (vroegere Opper-Volta) naar Vlaanderen. Hoe de meeste Franstaligen over de N-VA en de Vlamingen denken (moet UNIA niet tussenkomen ?), het werken aan jezelf en al het goede dat ze in Vlaanderen ondervond. Ze militeert voor meer gelijkheid, rechtvaardigheid en een sterk Vlaanderen in Europa.

Na de meeting – rond 21.45u. – was het receptie geblazen, bijpraten, info en nog enkele praktische tips voor de campagne uitwisselen. Zowel Bart De Wever als Assita Kanko tekenden honderden keren hun pas verschenen boeken. Ondertussen nam een fotograaf van De Standaard honderden foto’s van alle mogelijke houdingen van de partijvoorzitter en de belangrijkste partijkopstukken. Iets voor middernacht verliet de laatste N-VA-er het hotel. Waarheen ? …

Liesbeth Homans

Foto’s © Gazet van Hove.